/ iStock/Getty Images
Хеликоптер "Блек хоук" на американската армия извърши принудително кацане на един от централните булеварди в Букурещ, съобщават румънските медии. Хеликоптерът е кацнал на площад "Шарл де Гол" в северната част на румънската столица, като е съборил електрически стълбове.

Местните медии публикуваха видеозаписи и снимки, на които се вижда как апаратът губи височина и каца принудително на една от главните пътни артерии - "Булеварда на авиаторите". При инцидента няма ранени. На изображенията се виждат повредени електрически стълбове и частично повреден лекотоварен автомобил. Друга кола е понесла щети от паднал електрически стълб. Американският хеликоптер е участвал в тренировъчни полети за Деня на авиацията, който се отбелязва в Румъния на 20 юли.

След инцидента началникът на генералния щаб на румънските военновъздушни сили генерал-майор Виорел Пана отмени планираните събития за Деня на авиацията, на които следваше да присъства и президентът Клаус Йоханис.

Движението между площад "Шарл де Гол" и Статуята на авиаторите е напълно спряно, а по булевард "Каля Доробанцилор" и към Триумфалната арка движението е ограничено в едната лента, съобщава Аджерпрес. Хеликоптерът ще бъде поет от влекач и откаран за експертиза във военновъздушната база Михаил Когълничану, съобщава агенция Медиафакс. Посолството на САЩ в Букурещ съобщи, че е в контакт с румънските власти във връзка с инцидента.

Американски военни и румънски полицаи правят проверки на мястото, където кацна хеликоптерът. Ще бъде сформирана специализирана комисия на равнище американска армия, която да установи причините за инцидента.

Генерал-майор Виорел Пана съобщи, че Денят на авиацията ще бъде отбелязан с полагане на венци на Паметника на авиаторите.

Телевизия Диджи 24 припомня, че преди около месец стана друг инцидент със същия тип хеликоптер в Добруджа. По време на учение на НАТО също се наложи хеликоптер "Блек хоук" да кацне принудително на полето.
БТА