/ istockphoto.com
Американка беше арестувана в Саудитска Арабия, след като обвини публично бившия си съпруг, който е саудитец, че не позволява дъщеря им да напусне страната, съобщи Франс прес, като се позова на правозащитна организация.

Карли Морис е била задържана в понеделник, а местонахождението на осемгодишната ѝ дъщеря Тала е неизвестно, съобщиха снощи от "Фрийдъм инишътив" - базирана във Вашингтон неправителствена организация, която се бори за правата на несправедливо арестувани в страните от Близкия изток и Северна Африка.

Засега не е ясно дали момиченцето е задържано заедно с майката или е върнато на бащата, уточниха от организацията.
Говорителят на американския Държавен департамент Нед Прайс заяви, че "е в течение с информациите за задържането на Морис". "Всеки път, когато наш гражданин е задържан в чужбина, ние търсим начин да го посетим незабавно и да му предоставим консулска помощ", каза той вчера на пресконференция. Посолството ни в Рияд внимателно следи случая, добави Прайс.

Карли Морис заминава за Саудитска Арабия с дъщеря си през 2019 г., за да посети бащата на детето - саудитски гражданин, с когото е разведена. Малко след пристигането им бившият ѝ съпруг взима паспортите и на двете. Впоследствие предприема действия детето да придобие саудитско гражданство, за да не може да напусне страната. Оттогава Карли Морис, подобно на много други чужденки, които имат деца от саудитски граждани, непрестанно се опитва да доказва правата си върху детето, борейки се срещу различните права, които имат мъжете и жените в Саудитска Арабия. 

През септември тя е била уведомена от саудитската прокуратура, че нея е започнало разследване за "нарушаване на обществения ред", свързано, по думите ѝ, с нейни постове в социалните мрежи, осъждащи положението, в което се намира. Малко след това тя е получила и забрана за пътуване. "Страх ме е, че ще бъда задържана", сподели преди време Морис пред АФП. "Най-големият ми страх е да разбера кой ще се грижи за Тала", добави тя.
БТА