/ iStock/Getty Images
Албанските избиратели ще гласуват днес за нов парламент на страната след един бурен, но все пак доведен докрай мандат на Социалистическата партия и премиера Еди Рама. Вотът се очертава като оспорван, а силите на управляващите и опозицията са изключително изравнени, което прави всякаква прогноза несигурна и почти невъзможна.

Албанският парламент е еднокамарен със 140 депутати, които имат четиригодишен мандат. Парламентът ще бъде избран от около 3,5 милиона регистрирани избиратели, включително и тези, които живеят в чужбина.

Изборът ще стане по пропорционалната избирателна система в 12 многомандатни избирателни района, в които ще бъдат открити около 5200 избирателни секции. Изборният праг за влизането в парламента е един процент.

Новото на тези избори е възможността за преференциален вот. Друга новост е, че за първи път ще бъде въведена възможност и за машинно гласуване. Това ще стане пилотно в 32 секции в столицата Тирана.

Изборният ден ще започне в 7 ч. сутринта и ще завърши в 19 ч. местно време.

Изборите ще бъдат наблюдавани от 18-членна делегация от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. В страната вече действа и 13-членна мисия от наблюдатели на Организацията са сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

През последните два мандата Албания е управлявана от Социалистическата партия, водена от премиера Еди Рама.

Повечето социологически проучвания показват подкрепа за Социалистическата партия в интервала 43-48 процента. Подкрепата за Демократическата партия е около 39-46 процента, а за Социалистическото движение за интеграция - някъде между 4 и 10 процента.
БТА