Ал Кайда заклейми в аудиопослание Обама
Ал Кайда заклейми в аудиопослание Обама / снимка: БГНЕС

Айман аз Зауахири, човекът номер две в Ал Кайда, нарече новоизбрания президент на САЩ Барак Обама "доморасъл негър", който е "пълна противоположност на почтените черни американци като Малкълм Екс", предаде Асошиейтед прес.

В аудиопослание, качено на ислямистки сайтове, Зауахири предупреждава, че плановете на Обама да увеличи американското военно присъствие в Афганистан са обречени на провал, защото афганистанците ще окажат съпротива. "Знайте, че плътта на вашите войници се услажда на псетата в Афганистан. Затова им пращайте още хиляди и хиляди", казва ислямисткият водач в аудиопосланието.

Аудиозаписът е придружен със снимки на Зауахири, на тъмнокожия американски проповедник Малкълм Екс, обвиняван в черен расизъм, и на Обама с еврейски лидери. С оскърбителната квалификация "доморасъл негър" (в английските субтитри на записа house negro) Зауахири обвинява Обама, че играе играта на белите, посочва АП.

В речите си Малкълм Екс нарича "house negroes" или "house slaves" някогашните черни роби, които работели в къщите на белите господари и били по-сервилни от робите, работещите на полето. Малкълм Екс използва тази квалификация по адрес на черни лидери, които упреква, че не се противопоставят на бялото мнозинство, добавя АП, цитирана от БТА. Човекът номер две в Ал Кайда нарича със същите обидни думи сегашния и бившия държавен секретар - Кондолиза Райс и Колин Пауъл.

Зауахири твърди, че избирането на Обама няма да промени политиката на Америка, чиято цел според него е да потиска мюсюлманите и всички останали. Победата на Обама показва, че за американците политиката на президента Джордж Буш се провали. Тази победа е признание за американското поражение в Ирак, продължава лидерът на Ал Кайда. Според него обаче подкрепата на Барак Обама за Израел потвърждава че той ще бъде враждебен към исляма и мюсюлманите. Освен това ислямисткият водач упреква Обама, че е обърнал гръб на ислямските си корени.

Айман аз Зауахири призовава мюсюлманите да продължат нападенията срещу "престъпна Америка", добавя АП.