Ал Кайда отвлякла руските дипломати в Багдад
Ал Кайда отвлякла руските дипломати в Багдад / netinfo

Ислямистката групировка Съветът /Шура/ на муджахидините и бунтовниците в Ирак, пое днес отговорност за отвличанията на 3 юни на четирима служители на руското посолство в Багдад, и миналия петък на двама американски войници в Юсуфия, южно от столицата, предадоха световните агенции.

Според Ройтерс Съветът на муджахидините и бунтовниците в Ирак обединява Ал Каида в Ирак и други сунитски ислямистки групировки. Нейните членове често се наричат "лъвове на единобожието". Съобщенията бяха публикувани в ислямистки интернет сайт.

Говорител на руското министерство на външните работи заяви, че до днес са съдбата на четиримата руснаци няма никакви сведения, предаде ИТАР-ТАСС.

Вчера същата групировка пое отговорност за поредица от нападения в Багдад и околностите му, при които загинаха 43 души.

В съобщението, с което поема отговорност за отвличането на руснаците, групировката настоява Русия незабавно - в рамките на 48 часа - да се изтегли от Чечения и да освободи всички нейни "братя, държани в руски затвори". Русия е обвинена, че подкрепя "американските кръстоносци в Ирак" и убива мюсюлмани в Чечения.

Не се съобщават никакви подробности около отвличанията, за разлика от други случаи, когато похитителите публикуват снимки на отвлечените, копия на личните им карти или видеозаписи. Съветът на муджахидините и бунтовниците в Ирак обеща, че в

близките дни ще съобщи допълнителни подробности.

В момента близо 8000 американски и иракски войници търсят двамата американски войници в т. нар триъгълник на смъртта - сунитски район южно от Багдад, който често е арена на нападения срещу военни и цивилни.

Руснаците бяха отвлечени преди, а американските войници - след като лидерът на Ал Каида в Ирак, Абу Мусаб аз Заркауи бе убит при нападение на американски самолети на 7 юни.

Съветът на муджахидините и бунтовниците в Ирак бе създаден през февруари именно от Заркауи, очевидно с идеята да придаде "иракски характер" на организацията, тъй като във включените в нея групировки участват предимно чужденци, посочва АП.

След смъртта на Заркауи Ал Каида в Ирак се закани, че ще отмъсти на САЩ и ще активизира рязко действията си срещу коалиционните сили в Ирак, срещу иракското правителство и иракската армия и полиция.