Ал Джазира: Турската артилерия обстрелва райони в Северен Ирак
Ал Джазира: Турската артилерия обстрелва райони в Северен Ирак / DarikNews
Турската артилерия обстрелва населените с кюрди райони на Северен Ирак, съобщава агенция ИТАР-ТАСС, като цитира катарския телевизионен канал „Ал Джазира”.

Според телевизията обстрелът започнал вчера срещу ненаселени райони близо до Ал Амадия, на около 15 километра от границата с Турция в иракската провинция Дохук, продължава и в неделя.

Турските въоръжени сили косвено потвърдиха обстрела. В съобщение, поместено на сайта им, и цитирано от турския телевизионен канал НТВ, се казва, че на 12 октомври е било извършено нападение срещу Турция от Северен Ирак, на което е бил даден отговор.

По-рано бе съобщено, че един турски войник е ранен миналата вечер, когато военен участък в село в окръг Шърнак, на турско-иракската граница, бил обстрелван с тежко оръжие от Северен Ирак. В съобщението на турската армия се казва също, че в района на турско-иракската граница продължават операциите на сухопътните сили, които са подкрепяни и от въздуха. Извършва се претърсване на района.

Според ИТАР-ТАСС по границата с Ирак Турция е струпала 200-хиляден военен контингент.

Във вторник турското правителство даде политическо разрешение за операция на армията в Северен Ирак, за да бъдат неутрализирани бойците на ПКК, които имат лагери там. Решението бе взето след като в края на миналата седмица 15 турски войници бяха убити при нападения на ПКК.

Утре турското правителство смята да внесе в парламента искане за разрешение за голяма операция.