Активисти за независимостта на Тибет бяха експулсирани от Китай
Активисти за независимостта на Тибет бяха експулсирани от Китай / снимка: БГНЕС

Четиримата активисти, които разпънаха вчера близо до олимпийския стадион в Пекин транспарант в подкрепа на независимостта на Тибет, бяха изгонени от Китай. Това съобщи тяхната организация "Студенти за свободен Тибет", цитирана от Франс прес и БТА.

Очаква се двамата британски и двама американски активисти да се завърнат до няколко часа съответно в Лондон и Сан Франциско.

Четиримата бяха задържани, след като се качиха снощи на висок прожектор за осветяване на олимпийския стадион "Птиче гнездо".

Франс прес определя действията им като първата зрелищна акция в подкрепа на Тибет преди началото на Летните олимпийски игри.

Около 2 хиляди тибетски изгнаници участваха днес в демонстрация в столицата на Непал Катманду, предаде Асошиейтед прес.

Те призоваха за предоставяне на религиозни права от китайските власти и за разследване на кървавото потушаване на антикитайските протести в хималайската област през март тази година.

Тибетските демонстранти казаха, че целта на акцията им е да привлекат вниманието на международната общност към проблемите на Тибет. Непалската полиция иззе знамената им и не позволи да скандират антикитайски лозунги.