Айзенхауер бил против атомните бомби над Хирошима и Нагасаки
Айзенхауер бил против атомните бомби над Хирошима и Нагасаки / Guliver/Getty Images

Американският генерал Дуайт Айзенхауер, който впоследствие става 34-ият президент на САЩ, е бил против пускането на атомни бомби над японските градове Хирошима и Нагасаки през 1945 г. За това свидетелстват публикувани от Архива за национална сигурност към Вашингтонския университет извадки от личния дневник на Айзенхауер, съобщи ТАСС, като се позова на агенция Киодо.

Дневникът доскоро се намирал у сътрудник на някогашния американски посланик в СССР Аверил Хариман, с когото Айзенхауер поддържал връзка.

От дневника става ясно, че Айзенхауер се надявал, че Втората световна война можела да приключи без пускане на атомни бомби. Той се опитал да убеди тогавашния президент на САЩ Хари Труман да се откаже от използването на ядрени оръжия срещу Япония.

През Втората световна война Айзенхауер ръководи десанта на съюзническите войски в Нормандия на 6 юни 1944 г. Той става президент на САЩ през 1953 г. На 6 и 9 август се навършват 70 години от атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки, отнели живота на над 450 000 души.

Източник: БТА