Ахмадинеджад иска лично да изясни пред ООН позицията по ядрения въпрос
Ахмадинеджад иска лично да изясни пред ООН позицията по ядрения въпрос / netinfo

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад възнамерява лично да разясни пред Съвета за сигурност на ООН позицията на страната си по ядрения въпрос, предаде ИТАР-ТАСС. Агенцията цитира южноафриканския постоянен представител Думисани Кумало, който в момента е председател на СС. Засега Иран не се е обръщал официално към Съвета с такова искане.

По думите на Кумало иранският посланик в ООН го е уведомил, че все още не е получил никакви указания от Техеран по повод евентуално посещение на президента Ахмадинеджад в Ню Йорк. Въпреки това според него "иранското ръководство е взело решение да осъществи това пътуване", посочи Кумало.

Южноафриканският представител уточни, че СС ще обсъди този въпрос, когато получи официално искане от страна на Техеран.

В момента петте постоянни членки на Съвета / Русия, САЩ, Китай, Франция и Великобритания/ плюс Германия обсъждат проект за резолюция, предвиждащ затягане на санкциите срещу Техеран заради отказа му да прекрати обогатяването на уран.

Иранският външен министър Манушер Мотаки, цитиран от Асошиейтед прес, заяви, че всяка по-твърда резолюция на ООН ще доведе до съответна твърда реакция от страна на Иран. "Нашите дейности са мирни, ние смятаме, че времето на ядрените оръжия е отминало", отбеляза той след среща със словашкия си колега Ян Кубиш в Братислава.

Но ако Съветът за сигурност предприеме по-твърди стъпки, Иран ще отговори по същия начин, допълни Мотаки.