Адвокатите на Салах Абдеслам се отказаха от защитата му
Адвокатите на Салах Абдеслам се отказаха от защитата му / БГНЕС, архив

Адвокатите на Салах Абдеслам - единствения оцелял извършител на атентатите в Париж на 13 ноември - се отказаха да го защитават, предаде АФП.

"И двамата решихме да се откажем да защитаваме (Абдеслам). Убедени сме, че той няма да говори и ще се възползва от правото си да запази мълчание", заяви френският адвокат на джихадиста Франк Бертон редом до белгийския му защитник Свен Мари пред телевизия BFMTV.

Салах Абдеслам отказва да говори пред съда

"В позиция като нашата, какво искате да направим? Казахме го още в началото, ние предупредихме, че ако нашият клиент реши да не говори, ние ще спрем да го защитаваме", обясни Бертон.

Мари допълни, че двамата са имали усещането, че само ходят на свиждане на Абдеслам в затвора.

Задържаният за атентатите в Париж иска да махнат камерите от килията му

Белгийският джихадист, на когото са повдигнати обвинения във връзка с терористичните атаки в Париж, при които бяха убити 130 души, е държан от 27 април в изолация в затвор южно от френската столица и поставен под непрекъснато видеонаблюдение, отбелязва АФП.

В нощта на парижките атентати Абдеслам ял картофи и пушил трева с ученици

В края на юли Държавният съвет отхвърли неговата молба режимът му да бъде смекчен с аргумента, че "изключителният характер" на извършените от него терористични действия налага тези мерки.

Източник: БТА