В нощта на парижките атентати Абдеслам ял картофи и пушил трева с ученици
В нощта на парижките атентати Абдеслам ял картофи и пушил трева с ученици / БГНЕС, архив

Няколко часа след началото на атентатите от 13 ноември в Париж Салах Абдеслам, единственият оцелял от нападателите, е похапнал пържени картофки и е пушил трева с гимназисти в парижко предградие. Това разказаха пред журналисти ученици, които описаха Абдеслам като "готин" и спокоен младеж, предаде Франс прес. Източник, близък до разследването, потвърди този епизод, разкрит от сп. "Нувел обсерватьор" и телевизия Бе Еф Ем.

След като закарал тримата камикадзета при една от набелязаните цели - Стад дьо Франс, Абдеслам изоставил колата си в северната част на Париж и прекарал нощта в Шатийон в южната част на столицата. Там десет дни по-късно беше намерен поясът му с експлозиви, който той изхвърлил на боклука.

Екстремистка суперклетка стои зад атентатите в Париж и Брюксел

Към 1,30 ч. в нощта на 13 срещу 14 ноември Абдеслам влязъл в един от многоетажните блокове близо до метростанция в квартала Вобан в Париж и на стълбището се натъкнал на тийнейджъри, които пушели трева и похапвали сандвичи от Макдоналдс. Салах Абдеслам се представил като Абдел пред младежите и започнал да си говори с тях.

"Хапвахме си Макдо с двама приятели, когато той се появи. Имаше вид на нормален тип, който няма какво да прави. Започнахме да говорим и той поостана с нас. Беше готин тип", разказва 17-годишният "Том" пред журналист на "Нувел обсерватьор".

Абдеслам решил да пощади парижаните по време на атаките от 13 ноември

Според юноша, цитиран от телевизия Бе Еф Ем, Абдеслам имал белгийски акцент и ги накарал да отгатнат на колко години е. "Разбрахме, че е на 26 години. Имаше голямо яке и то беше малко поиздуто".

Абдеслам обяснил на младежите, че има проблеми с колата и очаква негови братовчеди да дойдат сутринта и да го приберат. Помощта, за която говори Абдеслам пред момчетата, идва от Брюксел: двама брюкселски приятели - Хамза Ату и Мохамед Амри, които Абдеслам е извикал призори, за да го изтеглят в Белгия. Вторият след няколко месеца изигра главна роля в атентатите в Брюксел.

Абдеслам планирал атентат в Брюксел по подобие на парижките атаки

Момчето, разкрило какво е правил Абдеслам в нощта на атентатите в Париж, споделя, че са говорили за бъдещето. Абдеслам споделил, че след няколко месеца ще се жени. В даден момент един от младежите открил в интернета на смартфона си новини и видеокадри за нападенията във френската столица и ги показал на другите. Салах Абдеслам ги погледнал без особено вълнение и казал, че случващото се е тъжно. "Имаше вид, че си дава сметка за случващото се", спомня си същият младеж
Десет дни след тази нощна среща младежите видели снимката на Абдеслам по телевизията и подали сигнал в полицията.

Терористите избързали с атентатите в Брюксел заради ареста на Абдеслам

Абдеслам беше арестуван на 18 март в брюкселския квартал Моленбек, където е отраснал. Той беше предаден на френските власти и осъден на затвор за тероризъм на 27 април.

Източник: БТА