Абдеслам планирал атентат в Брюксел по подобие на парижките атаки
Абдеслам планирал атентат в Брюксел по подобие на парижките атаки / БГНЕС, архив

Белгийският обществен тв канал ВРТ съобщи днес, че заподозреният като един от авторите на парижките атаки терорист Салах Абдеслам, който беше арестуван миналата седмица, планирал стрелби и самоубийствен атентат в Брюксел по подобие на тези в Париж през ноември м.г., предаде Ройтерс.

Салах Абдеслам твърди, че не знаел за планираните атентати в Брюксел

Без да цитира източници, ВРТ посочи, че според следователите Абдеслам и две други лица - едното от които беше арестувано с него в петък, планирали да използват автомати, за да причинят масови жертви в Брюксел, а другите двама да се самовзривят.

"Терористите планирани същия сценарий като в Париж, но той частично се провали", посочи ВРТ два дни след като трима атентатори самоубийци убиха най-малко 31 души на летището в Брюксел и в градското метро.

Обвиниха Салах Абдеслам в убийства по терористични подбуди

По-рано днес неговият адвокат Свен Мари заяви, че Абдеслам заявил, че не е бил запознат с плановете за терористични нападения на брюкселското летище и в метрото, цитира изявлението Ройтерс.

Адвокат Свен Мари, който защитава задържания миналия петък терориста от ноемврийските атентати в Париж Салах Абдеслам, посочи, че клиентът му е спрял да говори след джихадистките удари в Брюксел. Мари казва, че ако е знаел за това колко Абдеслам е бил свързан с терористите, самовзривили се на летището и в метрото на белгийската столица, едва ли е щял да се заеме със случая. Той потвърждава, че е затворил кантората си, след като е получил много заплахи.

Източник: БТА