Адвокат на медиците ни от Либия ще защитава швейцарци, съдени в Триполи
Адвокат на медиците ни от Либия ще защитава швейцарци, съдени в Триполи / снимка: БГНЕС

Еманюел Алтит ще се включи в екипа, който защитава швейцарците Рашид Хамдани и Макс Гьолди, задържани в Либия от около 540 дни. Това е солидна подкрепа - по-рано адвокатът работи за освобождаването на българските медици, пише швейцарското издание "Трибюн дьо Женев". Защитникът на българските медицински сестри и на палестинския лекар ще направи опит да освободи Макс Гьолди от швейцарската компания Ей Би Би (Asea Brown Boveri - АВВ) за Либия и инженера Рашид Хамдани, задържани в Либия против волята им от юли 2008 г. Това може да доведе до обрат в делото, което буксува, твърди вестникът.

Различни източници потвърждават новината, но в разговор по телефона самият адвокат Алтит отказа да я потвърди или отрече. Ей Би Би заяви, че "не коментира течащи процедури", както и швейцарският департамент на външните работи, посочва изданието.

През декември Еманюел Алтит заяви на страниците на същия вестник, че алпийската република "трябва най-сетне да премине към нападателна стратегия, да предвиди отговор на всеки удар, нанесен от клана на Кадафи, който желае тотална победа - символична победа на арабския свят над Запада, представен от Швейцария".

Това виждане споделя и друг адвокат на българските медицински сестри - Стефан Зербиб, който не участва в делото на двамата швейцарци, отбелязва всекидневникът.

"Ако другата страна смята, че сте слаби и приемате всичко, дори една среща с Муамар Кадафи няма да е достатъчна. Няма да ви уважават. Но ако покажете способност за съпротива, ще се страхуват от вас и съотношението на силите ще е различно. Не трябва да ви одобряват, а да ви уважават", заявил Зербиб от страниците на "Трибюн дьо Женев".

През декември Рашид Хамдани и Макс Гьолди бяха осъдени на 16 месеца строг тъмничен затвор за нарушаване на правилата за пребиваване в Либия. Двамата обжалват присъдата и получиха разрешение да останат в швейцарското посолство в Триполи, докато тече вторият процес.

Двамата швейцарски граждани бяха задържани през 2008 г., няколко дни, след като швейцарската полиция арестува сина на либийския лидер Муамар Кадафи - Анибал заедно с жена му по обвинение, че са били и тормозили прислужниците си в хотела в Женева, в който бяха отседнали. (БТА)