Израел удари Газа, докато палестинската територия страда от тежка хуманитарна ситуация и се бори с прекъсване на телекомуникациите на 99-ия ден от войната.

Свидетели съобщават за израелска бомбардировка на Газа рано сутринта, а журналист от АФП каза в петък, че удари и обстрел са засегнали райони между южните градове на Газа Хан Юнис и Рафах, претъпкани с хора, избягали от север. Всички интернет и телекомуникационни услуги в Газа бяха прекъснати в петък в резултат на израелската бомбардировка, съобщи основният оператор Paltel. „Газа отново е затъмнена“, се казва в публикация в социалната медийна платформа X.

Палестинският червен полумесец публикува, че смущението увеличава предизвикателствата при „бързото достигане до ранените и ранените“.

Безмилостната бомбардировка на Израел над Газа е убила най-малко 23 708 души, предимно жени и деца, според последните данни на здравното министерство. Войната започна, когато Хамас предприе безпрецедентна атака на 7 октомври, която доведе до около 1140 смъртни случая в Израел, предимно цивилни, според данни на AFP, базирани на официални данни. Екстремистичната група залови и около 250 заложници.

Ръководителят на хуманитарната агенция на ООН OCHA за окупираните палестински територии каза пред АФП в петък, че Израел непрекъснато блокира конвоите с хуманитарна помощ в северната част на Газа. „Те бяха много систематични, като не ни позволяваха да подкрепяме болници, което е нещо, достигащо до нивото на нехуманност, което за мен е извън представите“, каза Андреа Де Доменико. В централната част на Газа липсата на гориво наложи спирането на главния генератор на болницата в Дейр ел-Балах, съобщи здравното министерство. "Някой пука ли му за нас? Защо всички мълчат?" - попита един опечален в болница, където група палестинци се бяха събрали до бели чували за трупове на последните жертви.
БГНЕС