93-ма арестувани в Китай за разпространяване на слухове за края на света
93-ма арестувани в Китай за разпространяване на слухове за края на света / снимка: sxc.hu

Китайските власти арестуваха 93-ма души за разпространяване на слухове за края на света, както и мъж, намушкал 23 деца в начално училище, след като бил "психически повлиян" от подобни предсказания, съобщи държавната информационна агенция Синхуа, цитирана от Ройтерс.

Сред 93-мата задържани от седем провинции има членове на забранения култ "Всемогъщ Бог", посочва Синхуа, уточнявайки, че те били арестувани, тъй като "раздавали листовки за апокалипсиса и разпространявали слухове".

Членовете на култа се присъединили наскоро към твърденията в сценария на маите за края на света, според който три дни от 21 декември нататък слънцето няма да свети и няма да има електричество, отбелязва Синхуа, позовавайки се на службата за обществена сигурност в град Синин, столица на югозападната провинция Цинхай.

Китайските власти предприеха сурови мерки срещу "Всемогъщ Бог", които призоваха също за решителна битка за унищожаване на Червения дракон - комунистическата партия, посочва БТА.

Китайската комунистическа партия не търпи предизвикателства спрямо управлението й, но се стреми да запази и обществената стабилност и се бори да задуши слуховете, които се разпространяват много бързо по интернет.

В отделна информация Синхуа съобщи, че полицията в провинция Хънан е арестувала мъжа, който в петък нарани с нож 23 деца от начално училище и една жена в дома й близо до училището.

При първоначалното си разследване полицията установи, че мъжът, който от дълго време страда от епилепсия, е силно психически повлиян от слуховете за предстоящия край на света, предсказан в древно пророчество.

Много от ранените деца все още са в болница, но нито едно от тях не е в критично състояние, отбелязва ДПА.