800 евакуирани след катастрофата на влак, превозващ фосфор
800 евакуирани след катастрофата на влак, превозващ фосфор / снимка: BGNES

В украинската Лвовска област снощи е дерайлирал товарен влак, превозващ жълт фосфор, предаде ИТАР-ТАСС.

Обърнали са се 15 вагона цистерни, шест от тях са се запалили. Смята се, че отровният газ е засегнал зона от 90 квадратни километра, съобщиха от украинското министерство на извънредните ситуации. Тъй като жълтият фосфор е отровен, от засегнатия район са евакуирани около 800 души, а двадесет са настанени в болница с отравяне.

Инцидентът е станал на около 80 км от Лвов - град с 800 хиляди жители. Влакът е пътувал от Казахстан за Полша. Поради изтичане на фосфор от една от цистерните е избухнал пожар, който обхванал съседните вагони и предизвикал катастрофата. Повредени са 50 метра от релсите, стотина метра от контактната мрежа и три стълба, пише БТА. Пожарът е загасен за шест часа с усилията на около 500 пожарникари и 220 милиционери. Пострадали са 15 души, някои от тях са в тежко състояние.

Украинският вицепремиер Олександър Кузмук, който дойде на мястото на инцидента, го сравни с експлозията в чернобилския ядрен реактор през 1986 г., посочва Асошиейтед прес. "Случилото се е бедствие. След катастрофата в Чернобил сме изправени пред случай, който може да представлява реална заплаха за населението. Това е извънредно събитие с непредвидими последствия", каза Кузмук.

ИТАР-ТАСС отбелязва, че кореспондентът й черпи сведения за случващото се от жителите на военно градче, разположено на 40 км от мястото на катастрофата. В гарнизона е обявена химическа тревога и военни с противогази вземат проби от въздуха.

Фосфорът се използва за производството на химически торове, както и за направата на т. нар. фосфорни бомби. Смъртоносната доза от него се равнява една десета от грама. Жълтият фосфор нанася поражения на костите и мозъка, и може да причини чернодробна некроза.