70-годишен температурен рекорд бе подобрен в Москва
70-годишен температурен рекорд бе подобрен в Москва / снимка: Reuters

Поставен преди повече от 70 години, температурен рекорд бе подобрен в Москва, предаде агенция Интерфакс.

В базовата метеорологична станция на руската столица в 15 ч. местно време бе измерена температура от 33 градуса по Целзий. Това е нов рекорд за 16 юли. Предишният за този ден - 32,8 градуса, датира още от 1938 г.

Това е третият температурен рекорд, поставен от началото на лятото в Москва. Най-високата температура, измервана някога в руската столица, е 36,5 градуса по Целзий, уточнява ИТАР-ТАСС. Абсолютният рекорд е бил поставен през 1936 г.

Този рекорд обаче може да бъде подобрен, посочва Ройтерс. Очаква се в събота в руската столица термометрите да показват 37 градуса, каза Елена Тихмакина, шеф на метеорологичната служба в Москва.

Двама души починаха от сърдечни удари в московското метро, където температурите напоследък достигат 40 градуса, предаде ДПА. Починалите са 20-годишен мъж и 52-годишен мъж. Около 20 пътници са потърсили медицинска помощ заради топлинен удар.

Високите температури и изсъхналата растителност задълбочават проблема с горските пожари около Москва. На много места около града се вие дим и се виждат оранжеви пламъци, допълва БТА.

По данни на организации на зърнопроизводителите това е най-тежкото засушаване в Русия от 130 години насам. По данни от четвъртък 9,6 милиона хектара зърнени посеви са унищожени. Това е 12 на сто от зърнените масиви в Русия и по площ се равнява на територията на Унгария, посочва Ройтерс.

Агенцията цитира разпространено днес съобщение на федералното министерство на земеделието, в което се казва, че засушаването е обхванало райони от Южен Урал и централна европейска Русия до поречието на Волга. В 17 региона е обявено извънредно положение, каквото ще бъде обявено в още два региона.