56 полицаи ранени в Белфаст
56 полицаи ранени в Белфаст / снимка: БГНЕС

Най-малко 56 полицаи бяха ранени в столицата на Северна Ирландия Белфаст в нощта срещу събота след сблъсъци между пробритански настроени протестанти, опитали се да провалят парад на католици.

Четирима от служителите на реда са настанени в болница. Тълпата „обстрелвала” полицаите с различни предмети, предимно павета, тухли, стъклени бутилки и т.н. Няколко коли бяха подпалени, преди силите на реда да прибегнат до изстрели с гумени куршуми и използване на водни оръдия, за да сложат край на безредиците в центъра на Белфаст.

Случайно или не, но безредиците в столицата на Северна Ирландия съвпадат с домакинството на Белфаст на световните игри за полицаи и пожарникари, отбелязва БГНЕС.

Католиците-републиканци излязоха на демонстрация, за да отбележат годишнината от въвеждането на т. нар. задържане без съд, въведено от британските власти на 9 август 1971 г. Действието на този закон продължи до 1975 г., през което време зад решетките попаднаха над 2000 души без съд и присъда - предимно католици-републиканци. Мярката беше абсолютно непопулярна и на практика напълни с жадни за действие бойци редиците на Ирландската републиканска армия (ИРА).

След три десетилетия кръвопролития, през което време загиват 3500 души, се стига до т.нар. Споразумение от Разпети петък от 1998 г., с което Лондон се съгласява властта в Северна Ирландия да бъде поделена между лоялисти и републиканци. Това слага край на насилието, но в т. нар. сезон на походите - между април и август, сблъсъците между протестанти и католици продължават.