/ БГНЕС
Създаване на специален временен механизъм ще позволи на мигрантите, които са в лагери на гръцките острови, в рамките на месец да могат да се върнат доброволно в страните по произход и да получат 2000 евро финансова помощ, съобщи еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон и гръцкият министър за миграцията и убежището Нотис Митаракис след срещата им днес.

„За период от един месец ще отворим възможност мигрантите на гръцките острови в пренаселените лагери да се възползват от доброволно завръщане и ще им дадем 2000 евро, за да им помогнем да се интегрират в страните по произход. Това е възможност, която ще бъде отворена само за месец, но мисля, че тя ще облекчи натиска върху островите и върху другите хора, които все още са в лагерите“, каза Йохансон, обяснявайки, че тази възможност ще бъде за мигранти, пристигнали в Гърция преди 1 януари 2020 г.

ЕС призовава Гърция да съблюдава правата на бежанците

„Вече обявихме прехвърлянето на 10 000 мигранти в други части на страната през 2020 г. Днес обявяваме по-нататъшно облекчение за островите с доброволно прехвърляне на 5 000 кандидати за убежище в техните страни по произход. Поискахме и получихме финансиране за програмата. Но и средства за дейности, които ще допринесат за подобряване на ситуацията на островите и в континентална Гърция“, каза Митаракис.

На срещата те обсъдиха и непридружените деца бежанци, което Йохансон каза, че е проблем, нуждаещ се от спешно решение. Тя отбеляза, че седем държави-членки вече са се съгласили да поемат част от децата, тоест да осигурят около 1600 трансфера на непридружени деца бежанци от Гърция и гръцките острови.
БГНЕС