47 души загинаха след експлозия на петролопровод в Китай, евакуираха 18 000
47 души загинаха след експлозия на петролопровод в Китай, евакуираха 18 000 / снимка: БГНЕС, архив

Броят на загиналите в експлозията в петък на петролопровод в Източен Китай достигна 47 души, съобщават местните власти, като уточняват, че заради инцидента се е наложило да бъдат евакуирани 18 000 души. Предишните съобщения бяха за най-малко 22 убити и 166 ранени.

Взривът, разтърсил пристанището Циндао, е бил толкова мощен, че подхвърлил във въздуха коли и повредил пътни магистрали. В резултат на експлозията над града се е образувал гъст облак от черен дим - показват кадрите, разпространени от китайските медии.

Общо 18 000 души, живеещи в кварталите покрай петролопровода, е трябвало да напуснат домовете си. На жителите са раздадени защитни маски заради концентрацията на токсични частици над националните норми, отбелязва БГНЕС.

Петролопроводът е собственост на китайския петролен гигант Синопек. Президентът на компанията Фу Шъню заяви по телевизията, че Синопек ще определи възможно най-бързо причините за инцидента и ще даде обяснение за тях.

Петролопроводът е въведен в експлоатация през 1986 г. и е дълъг 248 км. През него преминават по 10 млн. тона суров петрол годишно. Властите на Циндао, голям град в провинция Шандун, полагат усилия, за да спрат изтичането на петрол. Разливът вече е замърсил 1000 кв.м по пътя си, преди да се влее в морето, където се простира на 3000 кв.м.

Установени са плаващи баражи и в зоната са разположени 22 кораба чистачи, които предстои да разпръснат 10 тона абсорбиращи химикали, предава Синхуа.

Индустриалните аварии са често явление в Китай, най-вече заради неспазване на нормите за безопасност. Според официалните статистики за първите шест месеца на 2013 г. при злополуки на работното място са загинали близо 28 000 души.