Жертвите на катастрофата с филипинския военен самолет С-130 станаха 45, съобщи министерството на отбраната, цитирано от ДПА.

Четиридесет и двама от разбилия се на остров Холо (на 1000 км на юг от Манила) самолет са войници. Трима са цивилни, те са загинали на земята. Петима войници все още са в неизвестност, а 49 са хоспитализирани.

Самолет се разби във Филипините, има загинали (ВИДЕО/СНИМКИ)

 

Военен говорител заяви, че няма признаци срещу самолета да е извършено нападение, но до момента все още не е започнало разследване, защото сега усилията са насочени към спасяване и лечение на пострадалите, посочва Ройтерс.

Военното командване уточни, че войниците на борда на самолета са били с чин редник и са пътували към батальоните си, за да се включат в операции за борба с екстремизма. Летели са към летището на Холо от Лагуиндинган, на 460 км на североизток.

Филипинската армия отдавна воюва срещу радикалните ислямисти от "Абу Саяф" и други групировки.
 

"Те трябваше да се присъединят към нашата битка с тероризма", каза Уилям Гонсалес, военен командир.

Хиляда и двеста метровата писта на летището на Холо обикновено приема граждански турбовитлови самолети, но понякога и военни, заяви говорител на филипинската Гражданска въздухоплавателна администрация.

Според сайта C-130.net първият полет на разбилия се самолет е бил през 1988 г. Той е широко използван от въоръжените сили по света. Разбилата се машина е предоставена от американското правителство чрез Агенцията на САЩ за сигурност и сътрудничество в отбраната.
 

Филипинските въоръжени сили имат противоречив опит в сферата на авиационната безопасност. Миналия месец при тренировъчна мисия се разби хеликоптер "Блек Хок", при което загинаха шест души.

При катастрофа, отново с C-130, на филипинските военновъздушни сили през 1993 г. имаше 30 жертви. А през 2008 г. при катастрофа с гражданския вариант на разбилия се самолет на "Локхийд", отново на филипинските ВВС, загинаха 11 души, съобщава сайтът Aviation Safety Network ("Мрежа за авиационна безопасност").

Най-тежката самолетна катастрофа в историята на Филипините е от 2000 г. с "Боинг 737" на Филипинските авиолинии, когато загинаха 131 души.
 
БТА