Близо 30 000 избирателни секции бяха отворени в 8.00 ч. в Украйна за гласуването на президентските избори, съобщиха световните агенции. Над 29 милиона са регистрираните гласоподаватели, за президентския пост се борят 39 кандидати. Ако никой от кандидатите не спечели 50% на първия тур, новият държавен глава ще бъде определен на балотаж на 21 април.

Ходът на изборите ще се следи от над 2000 наблюдатели от различни международни организации и чужди държави. Безопасността по време на вота ще се осигурява от над 135 000 служители на реда.

БГНЕС

Според последното социологическо проучване, оповестено в петък, фаворит е Володимир Зеленски, който е новак в политиката. 41-годишният комедиен актьор, представител на партия "Слуга на народа", събира 20,9%. Сегашният държавен глава Петро Порошенко има 13,7% подкрепа, а опозиционният лидер Юлия Тимошенко е трета с 9,7%.

Проруският кандидат Юрий Бойко, представител на "Опозиционна платформа - за живота", се нарежда четвърти с 8,4% одобрение, следван от председателя на партия "Гражданска позиция" Анатолий Гриценко, предаде Ройтерс.

Главните проблеми, с които трябва да се заеме следващият президент, са корупцията, отношенията с Русия, благосъстоянието, икономиката и състоянието на демокрацията, посочва АП.

БГНЕС

Днешният вот се произвежда пет години след като масови протести принудиха проруския президент Виктор Янукович да избяга от страната, припомня АП. Рязката политическа промяна доведе до анексията на полуостров Крим от Русия и сепаратистки конфликт в Източна Украйна, отнел живота на повече от 13 000 души и икономически упадък.

БГНЕС

БТА