30 държави са способни да разработят ядрено оръжие
30 държави са способни да разработят ядрено оръжие / netinfo

Около 30 нови държави в света са способни да разработят ядрено оръжие. Това заяви директорът на Международната агенция за атомна енергия Мохамед Ел Барадей.

"Трябва да разработим нов международен подход, в противен случай ще трябва да се изправим не пред девет ядрени държави, а пред 20, дори 30, които могат бързо да развият такъв капацитет", допълни той по време на симпозиум на експерти, на който се обсъждат методите за проверка на неразпространението на ядреното оръжие. Думите на Ел Барадей се отнасят до "виртуалните ядрени държави", които имат познанията и средствата да обогатяват уран или да извличат плутон.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) не е сигурна дали опитът, който Северна Корея направи наскоро, наистина е ядрен, нито колко материал е използван за направата на устройството. Това обяви главният инспектор в агенцията Оли Хейнонен.

"Не смятам, че който и да е на света, освен севернокорейците, знае колко материал е бил използван или дали наистина е имало ядрена експлозия", каза Хейнонен пред журналисти. "Локализирахме къде може да е направен опита", допълни той, но не даде повече подробности. Според експерти експлозията е била необикновено слаба за ядрена.