30 000 са изчезнали в Мианмар след циклона, 15 000 - загинали
30 000 са изчезнали в Мианмар след циклона, 15 000 - загинали / cнимкa: БГНЕС

30 000 души са изчезнали в Мианмар след опустошителния циклон Наргис през уикенда, а 15 000 са загинали. Това предаде Ройтерс, като цитира изявление на тайландския външен министър Нопадом Патама след среща в Банкок с посланика на Мианмар.

Според държавни медии в Мианмар само в югозападния град Богалай, на делтата на река Иравади, са загинали 10 000 души.

Екипи на ООН инспектират най-тежко пострадалите райони, но разпределянето на помощите засега се сблъсква с големи трудности, посочва АФП.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун изрази намерението на световната организация да направи всичко възможно, за да помогне на хората, пострадали от урагана "Наргис", който връхлетя южните части на страната през уикенда.

Междувременно първата дама на САЩ Лора Буш разкритикува военните власти в Мианмар, че не са предупредили навреме населението на страната за връхлитащата стихия.

"Макар че са знаели за заплахата, държавните средства за масова информация не са успели да предупредят навреме населението", каза тя. Лора Буш направи изявление в Белия дом, в което призова правителството на Мианмар да приеме група американски специалисти, за да могат те да определят параметрите на необходимата помощ за пострадалите. "Правителството на Бирма трябва колкото се може по-скоро да приеме групата специалисти", посочи първата дама.

Лора Буш съобщи, че посолството на САЩ в Мианмар е заделило от своя "спешен фонд" 250 000 долара за оказване на първа помощ на пострадалите от тропическия ураган "Наргис". Средствата ще бъдат предадени чрез международни организации за закупуване на вода и хранителни стоки, одеала, съоръжения за пречистване на вода и др.

Наргис се зароди над Бенгалския залив и връхлетя Мианмар с ветрове със скорост 200 км/ч. Циклонът опустоши територия с население от около 24 млн. души и наводни оризовите насаждения.