Броят на жертвите на вулканично изригване в Индонезия достигна 22 души, след като спасителите откриха още девет обгорени тела.

Търсенето на 10-те изчезнали туристи на планината Марапи беше подновено във вторник, след като беше спряно поради опасения за безопасността. Официални лица казаха, че девет тела са били извадени до следобед, като едно от тях все още е в неизвестност. Дванадесет други ранени туристи са в болница с различни наранявания.

Честите вулканични изригвания възпрепятстваха спасителните дейности. Ахмад Рифанди, ръководител на мониторинговия пост на Марапи, каза за агенция AFP, че само във вторник са регистрирани пет изригвания.

„Марапи все още е много активен. Не можем да видим височината на колоната, защото е покрита от облака“, каза той.
 

Индонезия вулкан
БГНЕС


Спасителите казаха, че са се възползвали от периодите на относително спокойствие, за да търсят изчезналите и усилията за търсене на последния изчезнал турист ще бъдат подновени в сряда.

Изригна вулканът Мерапи в Индонезия, има жертви

В неделя вулканът изхвърли във въздуха 3 км. облак пепел. По време на изригването в района е имало 75 туристи, повечето от които бяха евакуирани и получиха лечение за изгаряния.

Връх Марапи, което означава „Огнена планина“, е сред най-активните от 127-те вулкана в Индонезия и е популярен и сред туристите. В понеделник спасителите се редуваха да носят мъртвите и ранените надолу по трудния терен на планината и върху чакащите линейки с виещи сирени.
 

Индонезия вулкан
БГНЕС


"Някои пострадаха от изгаряния, защото беше много горещо, и бяха откарани в болница“, каза ръководителят на Агенцията за смекчаване на бедствията на Западна Суматра Руди Риналди.
BBC