2 млн. души са призовани да се евакуират в САЩ заради урагана Матю

2 млн. души са призовани да се евакуират в САЩ заради урагана Матю
2 млн. души са призовани да се евакуират в САЩ заради урагана Матю / БГНЕС

Ураганът Матю се насочва към Флорида, Джорджия и двете Каролини и вече близо 2 милиона души от крайбрежните зони на източните Съединени щати са призовани да се евакуират, предаде Асошиейтед прес.

Това е най-мощната стихия, виждана в САЩ от повече от десетилетие. Матю е от категория 3 и ветровете му са със скорост 190 километра в час. Той премина през Бахамите и се очаква да се доближи до атлантическото крайбрежие на Флорида тази вечер.

2 млн души са призовани да се евакуират в САЩ заради урагана Матю
netinfo

Смята се, че в Хаити и в Доминиканската република ураганът е причинил смъртта на 25 души, допълва Ройтерс.

САЩ оказват помощ на Хаити във възстановяването след преминаването на Матю. Очаква се девет американски военни хеликоптера да пристигнат в страната по-късно днес, предаде Франс прес.

Хеликоптерите ще обследват най-засегнатите от урагана зони в страната, а после ще участват в изпращането на спешна помощ за бедстващите.

2 млн души са призовани да се евакуират в САЩ заради урагана Матю
netinfo

За тези операции са мобилизирани 150-200 американски военни. По-късно днес в столицата на Хаити ще пристигне и звено, което ще командва дейностите на американските военни, участващи в възстановителните операции в Хаити.

Три американски военноморски кораба, сред които кораб-болница и самолетоносач, също се насочиха към Карибите, за да окажат помощ, ако властите на Хаити поискат такава.

Матю освен Бахамите, Хаити и Доминиканската република, засегна и Ямайка, Колумбия и Куба. Това беше най-мощният ураган на Карибите от десетилетие насам.
В САЩ армията също започна евакуация на фона на приближаващата стихия, предаде Франс прес.

В щата Вирджиния 44 самолета, сред които и ултрамодерните F-22, напуснаха военновъздушната база Лангли-Юстис и се отправиха на сигурно място в щата Охайо, навътре на американска територия. Военновъздушната база Чарлстън в Южна Каролина изпрати навътре в страната 29 военни самолета. Три военни кораба напуснаха превантивно пристанището Мейпорт във Флорида и се отправиха на север.

2 млн души са призовани да се евакуират в САЩ заради урагана Матю
netinfo

Източник: БТА