19 убити при потушаване на антиправителствени протести в Сирия
19 убити при потушаване на антиправителствени протести в Сирия / снимка: Reuters

Сирийските сили за сигурност убиха 19 души при потушаване на антиправителствени протести, като много от жертвите са в градове, където трябва да пристигнат наблюдатели на Арабската лига, проверяващи дали властите изпълняват плана за спиране на насилието, предаде Ройтерс.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека каза, че четирима души са загинали, след като силите за сигурност открили огън по демонстранти в град Дума близо до Дамаск. Разгневени жители започнали кампания за гражданско неподчинение и хиляди хора се събрали на главния площад.

"Пътищата са блокирани, магазините са затворени и целият град е парализиран", заяви организацията. По нейни данни шестима души са били убити в централния град Хама, където пристигнаха наблюдатели. Според организацията повечето убийства на демонстранти са станали, след като силите за сигурност са стреляли по протестиращи в различни части на страната, посочва БТА.

Група наблюдатели на Арабската лига е попаднала под обстрел в Сирия, предаде ИТАР-ТАСС. Това съобщи в Кайро Аднан Иса ал Худийр - ръководител на оперативния щаб на лигата, който координира работата на наблюдателната мисия. Той не уточни, къде и кога е станал инцидентът. По-рано жители на Дума посочиха, че са видели коли с емблемата на Арабската лига в града, макар че Дума не бе включена официално в градовете, набелязани за посещение от наблюдателите.