15 000 души се събраха на протест срещу Думата в Москва
15 000 души се събраха на протест срещу Думата в Москва / снимки: Reuters

Около 15 000 души взеха участие в опозиционно шествие в центъра на Москва срещу приетия Закон Дима Яковлев, който забранява осиновяването на руски деца от американски семейства. Те също така настояват за разпускането на руския парламент.

Приетият от Държавната Дума закон е отговор на „Акта Магнитски”, който беше приет на свой ред от американския Конгрес и преследва представители на руските власти, замесени в кончината на адвоката Сергей Магнитски.

Опозицията получи правото да проведе шествие от Страстния булевард до проспект академик Сахаров. Властите разрешиха участието на 20 000 души, но тази бройка така и не беше достигната. Според данните на МВР на протеста са излезли между 9000-9500 души. Независими наблюдатели посочват като по-реална цифрата от 15 000.
Демонстрантите носеха плакати с ликовете на депутатите, приели Закона Дима Яковлев, на които беше написано „позор”.

Сред политиците и обществениците, дошли да протестират, се открояваха имената на младите опозиционни лидери Сергей Удалцов и Алексей Навални, бившият депутат Генадий Гудков, политиците от епохата „Елцин” - Борис Немцов и Владимир Рижков, а също така първият министър-председател на Владимир Путин - Михаил Касянов.
Репортерите на РИА Новости попитаха някои от обикновените участници в акцията, кое ги е накарало да дойдат. Пенсионерката, в миналото архитект, Ина Петровна е дошла на митинга с плакат, на който от едната страна са написани социални искания, а на другата - призиви към опозицията да не се допуска революция.

Държавният служител на средна възраст Андрей сподели, че участва във всички митинги от края на 2011-а. 25-годишната етнографка Надежда протестира, защото жизненият стандарт на хората, особено тези, които живеят в провинцията, е незадоволителен. На 81 години пенсионерката Нина Синюшова все още работи. Тя е тук, защото има активна гражданска позиция. Нина е против Закона Дима Яковлев, но не вярва, че след днешния протест властите ще го отменят, разказва БГНЕС.

15 000 души се събраха на протест срещу Думата в Москва
netinfo


От своя страна известният режисьор Владимир Мирзоев отбеляза пред Интерфакс, че твърде малко хора са излезли на днешния протест. „Отчитайки самият повод - защитата на децата от закона, приет от Думата, на митинга можеха да участват повече хора”, каза той.

Своята оценка за случващото се в Москва даде и новият руски гражданин и световноизвестен френски актьор Жерар Депардийо. „Руската опозиция няма програма, няма нищо. Разполага само с много умни хора като Гари Каспаров, но това е добро за шахмата и нищо повече. Политиката е далеч по-сложна”, каза той в интервю за телевизия „Вести”.

Шествието премина като цяло мирно, за реда се грижеха около 4000 полицаи. Извън Москва на практика протести нямаше. Единици бяха излезли в някои градове, но много бързо се разотиваха поради липсата на участие и студовете. Такъв беше случая с „протеста” в град Саратов, където само около 25 души решиха да протестират.

15 000 души се събраха на протест срещу Думата в Москва
netinfo