100-годишни американци считат, че изборите са най-важни в историята на САЩ
100-годишни американци считат, че изборите са най-важни в историята на САЩ / снимкa: БГНЕС
За мнозинството американски столетници президентските избори в САЩ през ноември, които за първи път могат да бъдат спечелени от афроамериканец, са най-важните в живота им, сочи проучване на общественото мнение. Това съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

53% от столетниците, които са били свидетели на това как Франклин Рузвелт побеждава Хърбърт Хувър през 1932 г. и как Роналд Рейгън печели срещу Джими Картър през 1980 г., считат, че изборите тази година ще бъдат ключови в американската история. 70% от възрастните американци заявяват, че възнамеряват да гласуват в тазгодишната надпревара между кандидата на демократите Барак Обама и кандидата на републиканците и ветеран от войната във Виетнам Джон Маккейн.

„Не мисля, че съм пропуснал избори, откакто получих право да гласувам. Мисля, че всеки трябва да се произнесе за това, което се случва в живота му, а не просто да получава всичко на готово”, заяви 100-годишната Мари Кийлър пред Института Евъркеър хелт кеър, който проведе проучването. То е било осъществено между 16 април и 4 май.