Десет души загинаха при въоръжено нападение срещу църква южно от Кайро, предаде Франс прес, като се позова на източник от египетското министерство на здравеопазването.

Кървав атентат в Египет отне живота на 235 души (СНИМКИ/ВИДЕО)

Според местния вестник "Ал Уатан", цитиран от ТАСС, църквата "Свети Мина" в предградие на столицата е била атакувана от петима терористи, включително един, опасан с експлозиви. Трима от нападателите са ликвидирани, в това число камикадзето, който, по всяка вероятност, е трябвало да влезе в храма и да се взриви.

Кайро атентат църква
БГНЕС

Франс прес, позовавайки се на своя източник, съобщи за въоръжен мъж, който открил огън извън християнския храм и опитал да щурмува църквата, преди да бъде застрелян от полицаи. Нападателят е ранил и петима охранители. Според държавната телевизия един от убитите е полицай.

Акция "Отмъщението на мъчениците": В Египет ликвидираха 30 терористи

Полицията издирва друг нападател, който е избягал от местопрестъплението, съобщи още АФП. Според египетската държавна телевизия, цитирана от Ройтерс, има заловен съучастник в атаката в южното предградие на Кайро Хелуан.
Тази година бяха извършени много атентати срещу египетските християни, коптите, припомня Франс прес. Отговорност за повечето от тях пое групировката "Ислямска държава".

Близо 10 процента от 100-те милиона жители на предимно мюсюлмански Египет са християни.

Кайро атентат църква
БГНЕС

БТА