В Русия признаха за допинга
В Русия признаха за допинга / БГНЕС

В Русия за първи път официално признаха за организираното и целенасочено допингиране на местни спортисти по време на Зимните Олимпийски игри в Сочи през 2014, съобщава Gong.bg.

Признанието дойде от Ана Антсельович, шеф на националната антидопингова агенция Русада. В интервю пред "Ню Йорк Таймс" тя сподели, че става дума за "институционална конспирация". В нея обаче не са замесени най-високите етажи на правителството, както и президентът Владимир Путин.

Рио 2016: Русия бе оставена в играта

Антсельович разкрива, че служител на високо ниво в йерархията на Русада систематично е заменял уринните проби в Сочи и е осигурявал на спортистите непозволени субстанции.

Путин вижда в "допинговия скандал" инструмент за геополитически натиск

Освен това служител на спортното министерство е осигурявал навреме вещества, чрез които взимането на допинг да бъде прикрито.

Новите разкрития отново поставя под напрежение спортните федерации, които са били замесени, но пък снема предполагаемата вина на държавата в скандала.

Путин разкритикува отстраняването на руските лекоатлети от Игрите в Рио

Антсельович подчертава, че не е имало държавно организирано приемане на допинг, а отделни криминални случаи и пролуки в системата, които са използвани.