Сергей Тивяков и Катерина Лахно са новите европейски шампиони по шахмат
Сергей Тивяков и Катерина Лахно са новите европейски шампиони по шахмат / netinfo

С по 8 1/2 точки от 11 кръга Сергей Тивяков от Холандия и Катерина Лахно от Украйна, съответно при мъжете и жените, са победителите в IX-то Европейско индивидуално първенство по шахмат, чийто домакин бе България. Със среброто се окичиха Сергей Мовсесян от Словакия и Виктория Цмилите от Литва с по 8 точки. Бронзовото отличие при дамите завоюва Анна Ушенина от Украйна, а при господата – Сергей Волков от Русия отново и двамата с по 8 точки.

Шампионатът на Стария континент стартира в Новотел “Пловдив” на 20 април, а тази в зала “Москва” се проведе официалната церемония по неговото закриване. Официални гости на събитието бяха министърът на вътрешните работи Михаил Миков, областният управител на Пловдив Тодор Петков, кметът на Община Пловдив Славчо Атанасов и президентът на Европейския шахматен съюз Борис Кутин. Те връчиха официалните призове, медали и купи на отличилите се състезатели в надпреварата. Като част от успехите бяха обявени и покритите от участващите шахматисти над 120 норми за международни звания.

В рамките на тържествената програма бяха връчени и две по-нестандартни отличия за личностно обаяние, чар и харизма – Цар и Царица на първенствата. Победителите – Антоанета Стефанова и Красимир Русев от България, бяха определени след едноседмично гласуване от страна на всички желаещи, ангажирани и присъстващи на шампионата. Целта бе постигната и проявата донесе много настроение сред гостите на церемонията и състезателите в надпреварата.

Председателят на Българската федерация по шахмат д-р Стефан Сергиев награди с почетни подаръци за тяхното незаменимо съдействие при успешната реализация на първенствата областния управител на Пловдив Тодор Петков, кмета на общината-домакин Славчо Атанасов и президента на ЕШС Борис Кутин. Отново с уникални шахматни подаръци бе изненадана и една от легендите на международния шахмат и многократна световна шампионка Нона Гаприндашвили, която днес празнува своя рожден ден.

Дарик радио” беше медиен партньор на събитието.

Още спортни вести четете на gong.bg