Пламен Кръстев: Щафетата 4х100 и Даниела са реални медалисти в Пекин
Пламен Кръстев: Щафетата 4х100 и Даниела са реални медалисти в Пекин / Списание Атлетика
Експрезидентът на БФЛА Пламен Кръстев бе за пореден път телевизионен коментатор на Световното по лека атлетика в зала. Според него шампионатът във Валенсия като цяло бе слаб с изключение на финала на 1500м при жените, където рускинята Елена Соболева постави нов световен рекорд. За пореден път България остана без медал в отсъствие на големите звезди, част, от които тенденциозно пропуснаха състезанието заради олимпийската си подготовка.

Дали нашите атлети пропиляха шанса си да вземат медали на не чак толкова силно първенство, където бяха регистрирани резултати отпреди 20 години е логичния въпрос на спортните фенове, ето и мнението на специалиста:

„Разбира се, че петото място на Николай Атанасов-Джоко е успех в скока на дължина, но той можеше да се пребори за титлата, най-малко имаше сили да воюва за медал. Определено Джоко съжалява за пропуснатия шанс. За Даниела ситуацията бе малшанс” - коментира Пламен Кръстев пред Гонг. Според бившия бос на атлетиката ни в Пекин, реалните ни шансове за отличия са от женската ни щафета на 4х100 и на 1500 м при жените.

„Имаме отлични спринтьорки. Ако се преодолее индивидуалността и направят отбор, добре синхронизиран, защо не?! Белгия взе бронз от Световното в Осака, а не ни превъзхождат с нищо.”- смята Кръстев. Той залага много на опитния боец Даниела Йорданова, която със сигурност ще е амбицирана за медал в Пекин.

Дали само парите са проблем за слабите резултати и липсата на медали за родната атлетика?

„Работим с остаряла методика, дори младите треньори залагат на нея. Това е проблемът, ако наливаш пари от пусто в празно - нищо няма да се получи.” - казва Пламен Кръстев след шампионата във Валенсия.

В същото време федерацията ни по лека атлетика е с един от най-високите държавни бюджети, пари от ДАМС има, но резултатите стават все по-жалки на фона на световния елит.

А някога имахме звезди, световни рекорди и куп медали… Някога, но не и сега!