Любопитни факти и статистика за Германия ‘06
Любопитни факти и статистика за Германия ‘06 / netinfo

На финала на 18-ото Световно първенство по футбол, статистиците се опитаха да опровергаят някои твърдения, че Мондиал 2006 е преминал под знака на скуката, липсата на изненади и съдийските грешки.

Агенция АП представи 25 любопитни случки, които ще останат в историята на Световния футбол.

1. Шведът Маркус Албек вкара гол номер 2000 на световните футболни финали в мача от група "В" между Швеция и Англия. Това беше първото попадение за шведите в тази среща. Гол номер 1000 пък е записан през 1978-а година и е дело на холандеца Роб Рензебринк.

2. Роналдо (Бразилия) вкара 15-ия си гол на този Мондиал и стана най-резултатният футболист на Световни първенства за всички времена. Той изпревари с едно попадение повече Герд Мюлер (Германия)

3. Швейцария се превърна в първият елиминиран отбор на Световни финали, който не е допускал гол във вратата си. Швейцарците напуснаха първенството след загуба при изпълнението на дузпи в мача с Украйна след 0:0 в редовното време и продълженията.

4. Португалецът Рикардо Перейра стана първият вратар, който спасява три дузпи при наказателните удари след края на продълженията. Той регистрира постижението на четвъртфинала с Англия.

5. Германия е единственият отбор, който четири пъти е достигал до изпълнение на дузпи на Световни първенства. Освен това те са спечелили и в четирите случая.

6. На 18 години и 357 дни Лионел Меси е 5-ият най-млад голмайстор в историята на Световните първенства. Той вкара за Аржентина в мача със Сърбия и Черна гора.

7. Яхя Голмохамади от Иран е петият най-възрастен голмайстор в историята на Световните първенства. На 36 години и 84 дни той се разписа срещу Мексико на 11-и юни.

8. В мача с Украйна вратарят и капитан на Тунис Али Бумнижел стана петият най-възрастен футболист, който е играл на Мондиал. В този ден той беше на 40 години и 71 дни.

9. Треньорът на Того Ото Пфистер (68 години и 211 дни) беше вторият най-възрастен треньор, който води тим на Световно първенство. Трети в тази класация излезе пък Луис Арагонес - треньорът на Испания, със своите 67 години и 334 дни.

10. С четири мача без допуснат гол на това Световно първенство вратарят на Франция Фабиен Бартез увеличи "сухите" си мачове на 10 и се изравни по този показател с англичанина Питър Шилтън. На Бартез обаче му предстои и финал тази нощ.

11. Равенството на четвъртфинала с Англия сложи край на поредицата от 11 треньорски победи на селекционера на Португалия Луис Фелипе Сколари. Непобедимостта на Сколари обаче с този мач се увеличи на 12 мача, а първото му поражение беше на полуфинала с Франция.

12. С четирите си победи в първите мачове Бразилия постави рекорд от 11 поредни победи на Световни първенства, като тази серия стартира от 2002-а година.

13. "Пътувайки" към финала, вратарят на Италия Джанлуиджи Буфон постигна 453 минути без допуснат гол. Това е пето най-добро постижение за вратар в историята на Мондиалите.

14. Орасио Елисондо от Аржентина е първият съдия, който е ръководил откриването и ще ръководи и финалната среща на Световно първенство. Той е и петият съдия след Бенито Арчундия от Мексико, който има пет мача на един Мондиал.

15. Арчундия стана първият съдия, който официално регистрира пети мач като главен арбитър в рамките на едно Световно първенство.

16. С 16 жълти и 4 червени картона срещата Португалия - Холандия на осминафиналите се превърна в мача с най-много картони на Светновно първенство.

17. Защитникът Кафу стана бразилският играч с най-много мачове на Световни първенства - 20. В същото време той е и играчът с най-много победи на Световно първенство - 16.

18. Гуус Хидинк е треньорът, който на това Световно първенство, класира трети различен отбор за втората фаза - Холандия (1998), Република Корея (2002) и Австралия (2006).

19. Бразилецът Карлос Алберто Парейра е първият треньор в историята на Световни първенства, който е извеждал своите футболисти срещу съперници от всичките 6 конфедерации на планетата.

20. Парейра изравни постижението на Бора Милутинович с участието си на пето Световно първенство.

21. Парейра отбеляза 20-ия си мач като треньор на Световно първенство, като по този начин се изравни с Марио Загало и Бора Милутинович. Тази класация се води от легендата на германския футбол - Хелмут Шьон, който има 25 мача на Световни първенства.

22. Осминафиналната среща между Испания и Франция е мач номер 700 в историята на Световните първенства по футбол.

23. Дузпите след края на продълженията на мача Швейцария - Украйна са с най-ниска резултатност в цялата история на Световното първенство. Швейцария пък е първият отбор, който не вкарва нито веднъж при наказателните удари.

24. 11-те гола на Италия до финала са реализирани от 10 футболисти. Такова постижение е първо след това на Франция през 1982-а година, но тогава "петлите" не достигат до мача за титлата.

25. Средната посещаемост на мач в Германия е 52 500 зрители и е втора в историята на Световната купа. Все още си остава номер 1 като зрителски интерес Световното първенство през 1994-а година в САЩ, но там стадионите са с доста по-голям капацитет.