Литекс разкри Сливен набързо
Литекс разкри Сливен набързо / gong.bg
Литекс победи една от изненадите на първенството Сливен с 2:0 по категоричен начин в среща от 13-я кръг на А група. „Оранжевите” за сефте играха с белите си екипи в мразовитата ловешка вечер. Крум Бибишков се утвърди като водещ голмайстор за домакините, като отбеляза пети гол в петте последни мача на Литекс. Със спечелените три точки ловчанлии ще нощуват на второ място в класирането, зад лидера ЦСКА, но с мач повече от третия Левски.

Литекс спечели три точки, но загуби много повече, тъй като няма да може да използва Ивелин Попов и Михаил Венков, получили жълти картони в днешния мач, в дербито с ЦСКА след седмица.

Сливен с двама национали в състава си, бе равностоен на Литекс около 30 минути в целия мач, повечето от тях в самото начало на срещата или след като изходът от нея бе ясен. Гостите атакуваха малко по-остро в началото, докато Литекс се стараеше да владее повече топката. Повечето опити и за двата състава бяха от далечно разстояние и минаваха покрай гредите.

В 25-та минута Ивелин Попов отправи страхотен удар по диагонала от границата на наказателното поле, създаде се визуална измама, че топката влиза в мрежата, но всъщност тя се оплете от външната страна. В заключителните минути на първото полувреме домакините натиснаха, като Бибишков, Том и Манолев създадоха няколко добри положения по десния фланг, но останаха без резултат.

След почивката Сливен имаше добро положение да открие, когато след един ъглов удар Голубович първо хвана топката, но я изпусна, и в последния момент Бибишков изчисти пред крака на нападател на Сливен.

По подобие на мача с Ботев за Купата през седмицата, Литекс си реши мача в рамките на три минути. Първо в 53-та Венков центрира отляво, топката достигна до Попов в наказателното поле, той с глава свали към Бибишков и нападателят също с глава прати от непосредствена близост топката във вратата. Три минути по-късно Бибишков получи топката в наказателното поле, подаде по конец на Том, който оставен сам нямаше проблем да стреля точно покрай Чавдаров за 2:0.

Литекс продължи да играе на високи обороти до към 80-та минута на двубоя, като имаше възможности и за повече попадения. В заключителните десетина минути на срещата домакините отстъпиха инициативата и позволиха на Сливен да организира няколко добри атаки, но отново Киков се размина на сантиметри с почетен гол.

Сливен остава на четвърто място във временното класиране с 21 точки, толкова има и Локомотив София на пета позиция.