Китайска експедиция качи олимпийския огън на Еверест
Китайска експедиция качи олимпийския огън на Еверест / netinfo

Група от 19 китайски алпинисти успя да качи олимпийския огън на най-високия връх на Земята Еверест, предаде Ройтерс, позовавайки се на китайската телевизия. Експедицията пое от базов лагер на височина от 8300 метра под билото на Еверест в 3 часа тази сутрин местно време.

Алпинистите носеха специално пригодена за суровите условия на най-високата точка на Земята факла, която запалиха в близост до Еверест. Смята се, че покоряването на Еверест от олимпийския огън е най-значимата част от щафетата с факлата. За първи път в историята на тази щафета олимпийският огън достига височина от 8848 метра.

Именно този етап от щафетата обаче предизвика бурни протести на протибетски активисти от целия свят, тъй като част от Еверест се намира именно в Тибет, където през март китайските власти потушиха със сила антикитайски протести. З

а да не се повторят безредиците по време на преминаването на олимпийския огън в Лондон, Париж и Сан Франциско, сега покоряването от олимпийската щафета на Еверест стана при засилени мерки за сигурност.

Забранен беше достъпът до Еверест на други експедиции както от китайската страна на Еверест, така и от непалската му страна. Качването на олимпийската факла на Еверест беше отложено в предходните няколко дни заради лошите метеорологични условия на върха.