Киетил Андре Аамод слага край на спортната си кариера

Киетил Андре Аамод слага край на спортната си кариера
Киетил Андре Аамод слага край на спортната си кариера

Норвежкият ас в алпийските ски-дисциплини и четирикратен олимпийски шампион Киетил Андре Аамод съобщи, че слага край на спортната си кариера.

Аамодт, най-успешният скиор е историята на алпийските ски, през март претърпя операция на коляното и планираше да се върне на пистата този месец.

"Чувствам се готов физически и психически и затова реших да се оттегля. Мисля, че сега е точният момент. Все пак съм на 35 години, имам и семейство", заяви Аамодт пред вестник "Нетависен".

Той стана баща миналия януари преди да спечели златото в супергиганския слалом на олимпийските игри в Торино.

В Солт Лейк Сити през 2002 норвежецът спечели златните медали в комбинацията и в супергигантския слалом, а в Албервил 1992 триумфира в супергигантския слалом. Аамод има още два сребърни и два бронзови медали от олимпийски игри. Освен това в кариерата си е спечелил 12 медала от световни първенства, от

които пет златни и има общо 20 медала от първенства на планетата и от олимпийски игри. Той има и 21 победи и 62 подиума в стартовете от Световната купа.

"Той обмисля това решение през последните шест месеца. Като професионалист той може би иска да се върне на пистата, но има други неща - семейството, контузията, заради които губи мотивация. В момента е добре, но не може и не иска да си

представи, че ще се контузи отново", каза старши треньорът на норвежкия отбор по ски Мариус Арнесен.

Аамод е съпътстван от много контузии по време на своята кариера. През 1991 година, едва 20-годишен, той постъпва в болница заради тежко вирусно заболяване, но само шест седмици по-късно печели първия си златен медал.