Дават по 50 000 лева при злато на Торпедо и Жълтата акула
Дават по 50 000 лева при злато на Торпедо и Жълтата акула / netinfo
50 000 лева ще получат олимпийските ни гребци Румяна Нейкова (скиф) и братята Иво и Мартин Янакиеви (двойка скул). Премията идва от генералният спонсор на БФГребане – „ОББ”, като при извоюване на сребърен медал сумата е 30 000 лева, а при бронз - 15 000 лева.

Руми Нейкова ще гребе с лодка „Торпедо”, а братя Янакиеви ще управляват „Жълтата акула”. На официалното изпращане по обед в присъствието на олимпийската вицешампионка от Сидни 2000 и бронзова медалистка от Атина 2004 бяха обявени резултатите от интернет конкурса за избор на имена на лодките на олимпийците ни. Изборът е възможен със специалното разрешение на МОК. В надпреварата се участвали 200 човека с близо 350 предложения.
„Мисля, че се спрях на хубаво име. Имаше весели предложения като „Русалки”, „Трети сезон”, „Трета серия”, а ние сме вече към „Трета възраст”, пошегува се Руми Нейкова.

„Ще сложим името на лодката, когато отидем при нея след десет дни. Още през юни я изпратихме в Люцерн, от където са я транспортирали в Пекин. Организаторите на Олимпиадата искаха всички лодки и материална част да бъдат там няколко месеца по-рано, за да минат пълна проверка. Сега тренирам на друга лодка. Дано имам късмет и състезанието да тръгне нормално за мен. Тази година започна с много проблеми за мен. Една алергия много ми попречи в началото на годината при стартовете за Световната купа. Дано сме я парирали. Става дума за алергия към тренировки, взимах през май много лекарства, но не ми помогнаха, сега се опитвам просто да не й обръщам внимание. Конкуренцията е и стара, и нова. С доста години спортен стаж съм и не правим промени в тренировките, а действаме по вече изпитаната схема, с която сме печелили медали. Очаквам по-бърза аклиматизация в самия Пекин. Единствените ми опасения са свързани с тиражираните информации за терористични атентати”, сподели още Нейкова.