Боруков и Божков - кандидати за женския национален тим
Боруков и Божков - кандидати за женския национален тим / netinfo
Две кандидатури за треньор на националния отбор по баскетбол-жени са постъпили в БФБ до момента. Желаещи да поемат поста са Георги Божков и Николай Боруков. И двамата специалисти, изявени в работата си в дамското направление, в момента нямат клуб. За последно Божков води ЦСКА и националките през лятото, а Боруков – БК Стара Загора. Крайният срок за приемане на кандидатури е 5 януари, след което централата ще определи новия селекционер, като се очаква до средата на първия за годината месец да има решение.

„Задачите си остават същите – спечелване на квалификациите и участие на Европейско първенство. Аз продължавам да твърдя, че потенциалът на женския ни баскетбол е не по-малък от този на мъжкия. Над 20 състезателки играят в елитни първенства в Европа, това означава, че има някакво качество. Въпросът е да станат колектив, да станат отбор. Видя се на последния квалификационен цикъл, някои желаеха да играят на Европейско, други – не, не може човек да ги разбере…,” заяви президентът на БФБ Атанас Тонев.

Днес централата подписа с поредния спонсор – букмейкърската компания „Еврофутбол”, от която в касата на БФБ ще влязат 50000 лева. Срещу тази сума „Еврофутбол” получи право на активно присъствие на компанията на събития като Държавното първенство, Купа България и Мач на звездите. Освен това, логото на родния букмейкър ще бъде позиционирано върху гащетата на екипите на националните отбори по баскетбол. „Еврофутбол” ще организира редица игри с публиката по време на мачовете.

„Искам да изразя задоволството си от този контракт. Нашите спортове (баскетбола и волейбола – б.р.) са атрактивни и много привлекателни, особено за младите хора и мисля, че подаването на ръка от „Еврофутбол” ще е оправдано. Сигурен съм, че интересът към националните първенства ще се повиши”, коментира Тонев.