Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменей предупреди Израел, че бомбардировките над Газа трябва да спрат „незабавно“. Той обвърза това с предстоящото посещение в сряда на президента на САЩ Джо Байдън.

Турция преговоря с Хамас за освобождаването на цивилни и деца, държани за заложници

„Никой не може да се изправи срещу мюсюлманите и силите на съпротивата, ако престъпленията на ционисткия режим срещу палестинците продължат... бомбардирането на Газа трябва да спре незабавно“, каза Хаменей пред група студенти в Техеран, предаде британския "Telegraph".

„Светът е свидетел на геноцида на ционисткия режим над палестинците в Газа“, каза той под скандирания „Смърт на Израел“.

На този фон Русия също предупреди Израел да не предприема сухопътна офанзива срещу ислямистката групировка "Хамас" в ивицата Газа., предаде ДПА.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че съществува заплаха от разширяване на конфликта в Близкия изток с "ужасни последици за целия регион" и още по-голяма хуманитарна катастрофа.

Израел: Стотици хиляди палестинци все още са в Северна Газа

Песков говори в Пекин, където президентът Владимир Путин е на двудневно посещение. От Кремъл съобщават, че Путин възнамерява да обсъди ситуацията в Близкия изток с китайския партиен и държавен лидер Си Цзинпин в кулоарите на форума "Един пояс, един път".

Самият Путин вчера е разговарял по телефона с няколко лидери от Близкия изток, включително с израелския премиер Бенямин Нетаняху и палестинския президент Махмуд Абас. Песков за пореден път потвърди, че се очаква Абас да посети Москва, въпреки че не е определена дата. Русия се застъпва за създаването на независима палестинска държава, като същевременно подкрепя гаранциите за сигурност на Израел.

"Народът на Израел трябва да живее в мир", подчерта Песков, но заяви, че най-важната задача сега е да се сложи край на войната в Близкия изток.
БТА, Telegraph