/ БТА
НАТО разполага само с две-три години, за да се подготви, преди Русия да възвърне способността си да предприеме конвенционална атака срещу алианса. Това заяви главнокомандващият на норвежката армия генерал Ейрик Кристоферсен.

Президентът: Нашите евроатлантици с охота биха изпратили всички граждани да се бият на фронта

Коментарите на Кристоферсен са поредните от поредица от предупреждения на западни лидери и служители на отбраната за заплахата от Москва и текущата липса на готовност на алианса, цитиран от SkyNews.

„В един момент някой каза, че ще отнеме 10 години, но мисля, че се върнахме към по-малко от 10 години поради индустриалната база, която сега работи в Русия“, каза генералът.

„Ще отнеме известно време, което сега ни дава прозорец за следващите две до три години, за да възстановим силите си, да възстановим запасите си в същото време, когато подкрепяме Украйна.“

Норвегия е член на НАТО от основаването му през 1949 г.

Скандинавската нация увеличи разходите си за отбрана от началото на войната в Украйна и има за цел да достигне прага от 2% от БВП през 2024 г., с допълнително увеличение от 2,7% от БВП, заложено до 2030 г.

Завършва най-голямото учение на НАТО от времето на Студената война

"Сега виждам прозорец, в който можем да приложим изискванията, договорени от НАТО, новата командна структура, новите структури на силите, новите регионални планове. Така че можем да приложим тези планове и тези решения през следващите години, но трябва да ускорим... Трябва да го направим след две-три години, за да сме сигурни, че сме готови за всичко, което може да се случи“, обобщи Кристоферсен.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
SkyNews