18% от домакинствата имат котка, но има много неща, които все още не знаем за тях. От необичайния начин, по който се движат, до големината на най-голямата котка – обзалагаме се, че не сте чували някои от тези забавни факти!

Котките са загадка, която пленява сърцата на хората в продължение на хиляди години. Тяхната загадъчност и очарователен вид са ги превърнали в изключително популярен домашен любимец. При толкова много котки около нас, това със сигурност би означавало, че всеки знае всичко възможно за тях, нали? Грешка! Има толкова много интересни факти за котките, които вероятно не сте чували – от това, коя е най-голямата котка, до изненадващия начин, по който се движат.

Продължете да четете, за да разберете повече. Обзалагаме се, че не сте чували някои от тези факти за котките! 

Забавни факти за котките

1. Информацията за най-старата котка-домашен любимец датира от преди 9500 години

Този интересен факт за котките със сигурност ще предизвика удивление на следващата ви вечеря. Знаете ли, че първоначално се е считало, че египтяните са опитомили котката? През 2004 г. обаче френски археолози откриват в Кипър гроб на котка на възраст 9500 години. Това я прави най-старата известна котка и предшества с повече от 4000 години египетското изкуство, свързано с котките!

Знаете ли ,че породата котки Сфинкс произлиза от Канада?

2. Котките прекарват 70% от живота си в сън

Ако сте си мислили, че котките прекарват голяма част от живота си в сън, то сте били прави. Според Veterinary Hub котките всъщност прекарват 70% от живота си в спане, което значи по около 13-16 часа на ден. Това е котешки живот!

3. Котка е била кмет на град в Аляска в продължение на 20 години

Котарак с оранжева шарка на име Стъбс е бил кмет на Талкитна, малък град в Аляска, в продължение на 20 години! Той бил избиран няколко пъти без възражения и въпреки че не е притежавал законови правомощия, бил обичан както от местните, така и от туристите.

4. Рекордът за най-дълга котка е около 1,23 м 

Домашните котки обикновено се считат за сравнително малки и изящни същества. Знаехте ли обаче, че най-дългата котка в света е котка от породата Мейн Куун на име Стиви, с дължина от 123 сантиметра? А рекордът за най-висока котка принадлежи на Арктур с впечатляващите 48 см височина! Това са наистина големи котки!

А знаете ли, че теглото на възрастните, мъжки екземпляри от порода котки Мейн Куун достига 12 килограма?

5. Най-богатата котка в света притежава 7 милиона паунда

Факти за котките
Факти за котките

Според Световните рекорди на Гинес най-богатата котка в света е Блеки. Съгласно завещанието на собственика-милионер, богатството му на стойност 7 милиона паунда отива не при членовете на семейството му, а при Блеки. Този котешки факт е направо невероятен!

6. Котките вървят като камили и жирафи 

Обръщали ли сте внимание някога, че котките вървят като камили и жирафи? Тяхната последователност на стъпване е първо двата десни крака, после двата леви крака. По този начин се придвижва цялата половина на тялото им. Камилите и жирафите са единствените други животни, които вървят по този начин.

Интересен котешки факт, нали?

7. Исак Нютон е изобретил вратата за котки 

Ученият е по-известен с това, че е изчислил гравитацията, но също така се счита, че Исак Нютон е изобретил вратата за котки. How Stuff Works пише, че докато правел опитите си в Университета в Кеймбридж, той постоянно бил прекъсван от котките си, които драскали по вратата. Ето защо, повикал местния дърводелец, за да изреже две дупки във вратата – една за котката-майка и една за котенцата ѝ! Интересното е ,че дори днес тези дупки все още могат да бъдат видени в университета.

8. През 1963 г. котка отива в Космоса

Чували сте за маймуни и кучета в космоса, но знаехте ли, че котка също е излезнала смело в непознатото? На 18 октомври 1963 г. Фелисет, известна също като „Астро котка“, е първата и единствена, котка отишла в космоса.

9. Древните египтяни са бръснели веждите си, когато котките им умирали

В „Енциклопедия на Древен Египет“, през 440 пр. Хр. Херодот пише, че във времената на древните египтяни, когато домашна котка умира, членовете на семейството бръснели веждите си в знак на скръб. Ето това е интересен котешки факт!

10. Домашните котки споделят 95,6% от гените си с тигрите

Любопитни факти за котките
Любопитни факти за котките


Този котешки факт наистина ще ви вземе ума. Проучване показва, че нашите малки домашни котки споделят 95,6% от гените си с тигрите! Те също така имат сходни поведенчески реакции – подушване, маркирането с урина, дебненето на плячка и изненадващото нападение.


11. Домашната котка може да развие скорост до 48 км/ч

Ако сте наблюдавали как вашето малко коте обикаля из дневната, когато се чувства затворено, знаете, че котките са доста бързи, но няма да повярвате на този любопитен котешки факт. Те могат да развият скорост от около 48 километра в час, което е толкова бързо, че могат да победят Юсейн Болт в бягане на 200 метра!

12. Най-старата котка в света е живяла 38 години

Най-старата котка, живяла някога, била на 38 години и 3 дни, когато починала. Крем Пъф, роден на 3 август 1967 г., живял до 6 август 2005 г., а на собственикът му Джейк Пери принадлежи също и предишния рекорд за най-стара котка – Дядо Рекс Алън, починал на преклонната възраст от 34 години! Каквото и да прави Джейк Пери, явно го прави по правилния начин!

13. Рекордът за най-шумно мъркане е 67,8db(A)

Рекордът за най-шумно мъркане от домашна котка към момента принадлежи на Мерлин, черно-бял котарак от Торкуей, Обединеното кралство. Мъркането му е 67,8 db(A) – това е приблизително същата сила на звука като шума от душ! Мъркането на повечето котки е около 25 db.

14. Котката Дидга може да изпълнява 24 номера в минута

Ако си мислите, че котките не могат да изпълняват номера, тогава този котешки факт ще ви шокира. Най-големият брой номера, изпълнявани от котка в рамките на една минутата, е 24! Дидга изпълнява серия от превъртане до прескачане на летва, докато е на скейтборд!

Това е нашият списък от интересни факти за котките! Ако сте харесали тази статия, защо не я споделите с приятелите си? Знаете ли интересен котешки факт, който не сме споменали? Или има нещо интересно/необичайно, което вашето коте прави? Разкажете ни в коментарите!