/ iStock/Getty Images
Когато става въпрос за избелване на зъбите, много хора залагат на сигурното, избирайки скъпи стоматологични процедури или агресивни химикали, които могат да увредят зъбите и венците им. Според създателите на GlowSmile съществува обаче естествена алтернатива, която набира популярност през последните години – пудра от кокосов въглен. В тази статия ще разгледаме какви са предимствата на това да използваме кокосов въглен за избелване на зъби, както и защо такъв вид продукти могат да бъдат страхотен избор за тези, които търсят по-естествен начин да подобрят усмивката си.

Какво е кокосов въглен?

Кокосовият въглен, наричан още активен въглен, е фин, без мирис, вкус и нетоксичен черен прах, който се прави от кокосови черупки. Пудрата от кокосов въглен се обработва с кислород, което ѝ придава способността да абсорбира различни химикали и токсини. Поради тези си свойства, активният въглен често биво използван в спешната медицина с цел лечение на различни видове отравяния и предозиране с лекарства.

Каква е връзката между кокосовия въглен и белите зъби?

Активният въглен също е ефективен при премахване на повърхностни петна по зъбите, което го прави популярно естествено средство за избелване на зъбите. Когато бъде нанесен върху зъбите, прахът от активен въглен абсорбира замърсяванията и петната, спомагайки на зъбите да изглеждат по-бели и блестящи. Освен това кокосовият въглен може да помогне за балансиране на нивото на рН в устата, намалявайки вероятността от поява и развитие на кариеси, както и от заболявания на венците.

Ползи от използването на пудра от кокосов въглен

Най-вероятно се чудите дали си струва да изберете натурален продукт пред доказано действаща стоматологична намеса. В следващите няколко параграфа ще ви запознаем с някои от ползите от използването на активен въглен за избелване на зъби, според експертите от GlowSmile:

1. Естествено създаден и безопасен продукт

Пудрата от кокосов въглен е естествено създаден продукт от черупките на кокосовия орех. За разлика от някои традиционни продукти за избелване на зъби, пудрите от кокосов въглен не съдържат силни химикали, нито са абразивни, така че няма да навредят на вашите венци и зъби. Важно е да се отбележи, че такъв вид продукти са безопасни за употреба, ако бъдат използвани правилно и разбира се комбинирани с правилна орална хигиена и редовно миене на зъбите. Запомнете, че продуктите за избелване на зъби не са заместител на пастата за зъби.

2. Кокосовият въглен на прах е достъпно решение

Професионалното избелване на зъби от стоматолог може да бъде скъпо удоволствие, но кокосовият въглен е достъпна алтернатива. Можете да го намерите в редица физически магазини, дрогерии и дори онлайн магазини за сравнително по-евтина цена от традиционните продукти и процедури.

3. Лесен за използване

Използването на пудра от кокосов въглен е лесно. Единственото, което се изисква от вас е да потопите леко намокрена четка за зъби в пудрата и да изтъркате старателно вашите зъби с нежни кръгови движения в продължения на от 1 до 3 минути при затворена уста. След това трябва да изплакнете обилно устата си с вода, за да се подсигурите, че сте отстранили останалата пудра. Важно е след като използвате такъв продукт да измиете зъбите си и с нормална паста за зъби, като за предпочитане е да използвате друга четка за зъби.

4. Отстранява повърхностни петна

Кокосовият въглен е ефективен при премахване на повърхностни петна, причинени от кафе, чай, вино и други храни и напитки. Такъв тип продукти могат също така да помогнат за премахване на петна, причинени от тютюнопушене.

5. Действа благоприятно на оралната кухина

В допълнение към своите избелващи свойства, според редица проучвания кокосовият въглен и продуктите от него могат да помогнат за подобряване на оралното здраве. Кокосовият въглен може да помогне за абсорбирането на бактериите и токсините, които са причинители на лош дъх, както и да предотврати появата на кариеси и заболяване на венците, които са следствие от тези бактерии и токсини.

От GlowSmile съветват да търсим продукти от кокосов въглен, които са специално предназначени за избелвани на зъби, понеже те са съставени специално, за да бъдат безопасни и ефективни, когато бъдат нанесени върху вашите зъби.