/ iStock/Getty Images
„Акуо“, френска независима международна компания в сектора на производството и разработването на проекти, свързани с възобновяема енергия, обяви, че успешно са осигурили рефинансиране за проектен портфейл с пет хидроелектрически централи в България с капацитет от 15.5 мегавата мощност.

Български банки осигуряват подпомагане в рефинансирането

Сделката идва след придобиването през март 2021г. на „Пи Ви Би Пауър България“, дружеството, което управлява тези пет централи, действащи от 2010-2013г. и разположени на р. Искър близо до гр. Своге. Мостово финансиране от Eiffel Energy Transition Fund направи придобиването възможно, а банковото рефинансиране бе поето от ЕБВР и УниКредит Булбанк. „Акуо“ са партньор и на RGREEN INVEST чрез неговия фонд INFRAGREEN IV, и по този начин последните стават съакционер заедно с „Акуо“ по отношение на тези активи, с 49% участие.

Рефинансирането от ЕБВР и УниКредит Булбанк дава възможност на „Акуо“ да освободи финансови ресурси, които ще бъдат използвани за разработване на други проекти за възобновяеми енергийни източници „на зелено“ в страните, в които ЕБВР извършва дейност.

Забързване на темпото на енергийния преход на България

България си е поставила за цел до 2030г. да увеличи дела на електроенергията от възобновяеми източници в енергийния микс до над 30%. Тази цел включва увеличение от 2.6 гигавата мощност в капацитета на страната за възобновяема електрическа енергия за достигане на почти 7 гигавата мощност в рамките на този срок. Централите в гр. Своге съществено ще засилят усилията на страната за постигането на тази цел: като обезпечат потреблението на електрическа енергия на повече от 20 000 български домакинства, което е еквивалентно на 35 000 кубически тона по-малко въглеродни емисии на годишна база.

Ерик Ското, председател и съосновател на „Акуо“, сподели: „Днес, повече от всякога преди, участието на ЕБВР и УниКредит Булбанк в този проект за електроенергия от възобновяеми източници изпраща силен сигнал за енергийната независимост на България. Не бихме могли дори да си мечтаем за по-добри партньори през 2022 г., които да са с нас в този проект“.

„Радостни сме да подкрепим „Акуо“ – международна компания с опит в сектора на разработването на проекти за енергия от възобновяеми източници – в разширяването на дейността им в България и успоредно с това да помогнем за увеличаване на капацитета за производство на възобновяема енергия на регионално равнище. Това сътрудничество между ЕБВР и УниКредит Булбанк показва значението, което двете институции отдават на по-чистите технологии и насърчаването на използването на възобновяеми енергийни източници”, посочиха в съвместно изявление ЕБВР и УниКредит Булбанк.

Никола Рошон, главен изпълнителен директор на RGREEN INVEST, каза: „Това рефинансиране е крачка напред за RGREEN INVEST, като потвърждава нашата амбиция заедно с INFRAGREEN IV да подпомогнем партньорите ни чрез капиталово финансиране, както и да разширим нашите инвестиции в частично търговски енергийни проекти, които да оптимизират доходността от възобновяеми активи. Това обещаващо разширяване на дейността в България проправя пътя за бъдещи такива проекти в региона. Доверието и устойчивостта, които са в основата на нашето партньорство с „Акуо“, които отдавна са наш партньор, са двигателите за успеха на това партньорство на всяка крачка.”