/ iStock/Getty Images
Ако търсите начин да имате перфектни и дълготрайни нокти извън салона за красота, това вече е възможно и у дома. В тази статия ще ви покажем как да използвате комплект за маникюр, за да постигнете най-добри резултати. Първо, уверете се, че ноктите ви са чисти и сухи, преди да започнете. След това използвайте пилата за нокти, за да ги оформите в желаната форма. След това нанесете слой гел лак, последван от цветен слой лак за нокти. Накрая използвайте лампата за нокти, за да втвърдите лака, и завършете с топ лак. С тези прости стъпки ще имате перфектни нокти, които ще издържат седмици наред!
Гел лакът от известно време е заменил обичайните лакове за нокти благодарение на трайността на покритието. Хубавото е, че вече можем да го постигнем и в домашни условия, особено ако нямате възможност да отидете в салона при професионалист.

По правило гел лакът трае средно 2-4 седмици, без напуквания или надрасквания. След посочения период покритието се отстранява напълно и се нанася отново. Следвайки няколко основни принципа е напълно възможно да имате съвършен маникюр, който сте постигнали сами с комплекта за маникюр в домашни условия.

С малко практика бързо ще овладеете изкуството на маникюр с гел лак у дома. В стартовите комплекти, които се предлагат на пазара, включващи всичко необходимо без проблем ще създадете перфектния маникюр сами.
Следвайки няколко основни принципа всичко това е възможно.

Подготовка на ноктите и кожичките

Най-напред е хубаво да изберете подходящата форма за вашите нокти. С кръгла или квадратна форма, бадемовидни, заострени или обли, важно е тя да отива на пръстите на ръцете ви и разбира се , да бъде съобразена с големината и формата на нокътната плочка.
Важно условие за дълготрайността на маникюра с гел лак е ноктите да не се потапят във вода непосредствено преди обработка, тъй като омекват.
За да оформите и подготвите нокътната плочка може да използвате обикновена или електрическа пила. Важно е да се почистят и кожичките около ноктите.

Обезмасляване на нокти

Важен етап от подготовката на ноктите преди да бъдат нанесени няколко последователни слоя гел лак е механичното обезмасляване или отстраняване на липидния слой с пила.

Нанасяне на гел лак

В този етап са включени няколко последователни етапа в нанасянето на покритие.

Основа/база за гел лак

За да подготвим правилно ноктите за нанасянето на гел лак е необходимо да се постави основа за гел лак, каквато има във всеки комплект за маникюр. Тя се нанася на тънък слой, чиято цел е да изравни нокътя и да се получи красив блясък. Ролята на основата или базата за гел лак е да създаде специален слой между гел лака и нокътя. Неговата функция е да предотврати проникването на оцветяващите пигменти, съдържащи се в гел лака в кератиновия слой на нокътя.
След като бъде нанесена основата ноктите се поставят в UV лампата за 2 минути или в LED лампа за 30-60 секунди. Втвърденият слой база има лепкава повърхност, която се отстранява след изпичане.

Цветен гел лак

След като имаме поставена основа е време да подберем цветния лак и да го нанесем върху ноктите. Класическата техника включва две или три последователни нанасяния. Съществуват и такива лакове, които имат много добра пигментация и идеален цвят се постига дори само с едно нанасяне.
След всеки нанесен слой лак ноктите се поставят в UV / LED лампа за да се изпече и да се гарантира здравината на нанесените слоеве.

Топ лак

Топ лакът е част от последния етап. Неговата основна функция е да придаде здравина на цветния слой срещу възможни механични надрасквания, както и да даде блясък на вече готовия маникюр. Той също се пече в лампа, като след като е готов с помощта на специален препарат се отстранява неговият лепкав слой.

След като приключите с това е време да се погрижите и за кожичките на ноктите като ги подхраните с олио/крем за кожички. По този начин ще придадете на маникюра си по-естетичен и завършен вид.

Това накратко са стъпките за направа на маникюр в домашни условия. С комплектите на маникюр на Nailsbg създаването на перфектния маникюр у дома е гарантиран. В тях е включено всичко необходимо както за начинаещи, така и за по-напреднали.