Желаещи гласуват електронно в столицата
Желаещи гласуват електронно в столицата / снимкa: DarikNews, Надя Коцева
Желаещи гласуват електронно в столицата
20961
Желаещи гласуват електронно в столицата
  • Желаещи гласуват електронно в столицата

За първи път на този вот експериментално се гласува по електронен път. Това могат да направят избирателите в деветте секции на столичната френска гимназия. Към 10.00 часа сутринта в една от секциите там 72 души бяха гласували с хартиени бюлетини, както досега, а деветима с компютър.

Във фоайето на френската гимназия на монитор се показва как се гласува електронно. Упражнили правото си на вот по този начин разказаха, че гласуването не е трудно, дори споделиха, че е по-лесно, тъй като не се ровиш в хартии, а накрая се отпечатва само едно листче. Според повечето от тях бъдещето е в електронното гласуване.

Други пък казаха, че с удоволствие биха гласували по този начин, но не могат, тъй като не знаят как се гласува, но въпреки това не са против такъв тип изразяване на волята на избирателя.

Не липсват и мнения, че възможността за измами с електронното гласуване е твърде вероятна, защото българите са най-добрите хакери.

Говорителят на ЦИК Александър Александров също гласува електронно. Ето какво каза той:

„Въпрос на личен избор е дали да се гласува електронно или не. Има тъмна стаичка, където е разположена системата за гласуване, дава се електронна карта, която се прекарва през четеца. Пред екрана човекът избира предпочетената партия или коалиция и мажоритарния кандидат. След това си потвърждава гласуването с електронната карта. Накрая се разпечатва една бюлетина за собствено негово успокоение и за контрол за кого е гласувал. Пуска я в непрозрачна урна и връща електронната карта. Подписва се в списъка и това е всичко".