Кампанията е на фона на епидемия от холера
Зимбабве стартира спешна кампания за ваксиниране срещу полиомиелит, за да овладее ново огнище, въпреки че се бори с епидемия от холера, отнела близо 500 живота, разказва Voice of America (VOA).

Според ООН, Зимбабве е една от 11-те страни в Източна и Южна Африка, която е докладвала случаи на полиомиелит, което води до тази масова кампания за ваксиниране.

Зимбабве си партнира с УНИЦЕФ и Световната здравна организация и други в инициативата. В момента, тъй като Зимбабве регистрира над 15 случая на детски паралич от миналата година, има кампания, насочена към 4,2 милиона деца под 10-годишна възраст. 

УНИЦЕФ работи с партньори, за да може да гарантира, че тази ваксинация ще продължи добре, поръчани са на над 10,5 милиона дози ваксини.

Слейман Тимиосквидини, заместник-министър на здравеопазването и грижите за децата на Зимбабве, споделя, че лабораторните изследвания са потвърдили наличието на вируса в проби, събрани от канализационни обекти в Хараре.

Откриването на тези вируси в околната среда или в хора е довело до разпространението на епидемия от полиомиелит в страната. От здравното министерство съобщиха, че искат да уверят обществеността, че са предприели бързи действия за разследване и овладяване на огнището, за да се предотврати евентуално по-нататъшно разпространение.

Призоваваме гражданите да сътрудничат на властите, провеждащи ваксинация срещу полиомиелит, така че вирусът да бъде изкоренен от Зимбабве, допълват от здравното министерство.

Междувременно Зимбабве се бори да овладее ново огнище на холера с 400 изследвани смъртни случая.
Voice of America (VOA)