Здравословният живот на децата трябва да бъде всеобхватен
Здравословният живот на децата трябва да бъде всеобхватен / Калин Василев
Здравословният живот на децата трябва да бъде всеобхватен
82453
Здравословният живот на децата трябва да бъде всеобхватен
  • Здравословният живот на децата трябва да бъде всеобхватен

В седмицата, в която управляващите оповестиха намерението си за въвеждане на данък „вредни храни", се оказва, че подходът към здравословният живот на децата трябва да бъде много по-всеобхватен.

Калин Василев, създател на групата Tarnovo Runs, коментира темата. За една година той успя да привлече стотици, живеещи във Велико Търново, да водят активен и здравословен живот.

„Децата нямат изградено мнение, както имаме ние, те са много подвластни на социалния натиск около тях, на рекламата. Ние по време на инициативата видяхме деца, които нагъват всякакви боклуци. Не видяхме училище без машина с вредни храни. Те не се замисляха, приемаха го като игра в междучасието, за да хрупат. Проблемът обаче е комплексен - училище, детска градина, родители, учители и т.н.", обясни той.

„Ако аз имах възможността, щях да се обърна първо към родителите, за да подготвят те детето си и да му покажат приоритетите, сред които е здравето и след това да се подобри това, което има в училище. Първото правило при здравословния начин на живот е: изчисти си къщата и средата от вредните и нездравословни фактори", допълни Василев.