Засаждат цветна градина в памет на донорите
Засаждат цветна градина в памет на донорите / cнимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Засаждат цветна градина в памет на донори
33691
Засаждат цветна градина в памет на донори
  • Засаждат цветна градина в памет на донори

Цветна градина с 33 рози ще бъде засадена днес в парка Заимов в памет на хората, станали донори и дарили живот на други хора. Инициативата е на министерството на здравеопазването, Българския съюз на трансплантираните и други организации, и е свързана с днешния световен ден на донорството. „Смисълът на донорството е голям, тъй като има много чакащи за трансплантация българи", заяви за Дарик Стоянка Ананиева от Съюза на трансплантираните.

До края на септември у нас са извършени 34 трансплантации на бъбрек от трупен донор, още осем от жив донор, 12 чернодробни и пет сърдечни трансплантации, показват данни на агенцията към здравното министерство. „Добра стъпка е решението на парламента да запази сега действащия модел за даряване на органи, без да е нужно даването на съгласие приживе от потенциалния донор", коментира Ананиева. По думите й въвеждането на задължително съгласие приживе би ограничило много броят на донорите, тъй като за повечето хора това ще бъде ангажимент, който може да се отложи.

По случай Световния ден на донорството Ананиева се обърна с послание:

„Нека всички живеем с мисълта, че никой не е застрахован. Както сме от едната страна на бариерата, в един момент може да се окажем от другата, и самите ние да се нуждаем от органи. Нека не се страхуваме, ако се случи нещо с нас или нашите близки, и да даряваме органите си".

Засаждат цветна градина в памет на донорите
netinfo