Зарязаха лозите във Виноградец
Зарязаха лозите във Виноградец / DarikNews.bg
Баба Надежда от Виноградец за зарязването на лозите
38467
Баба Надежда от Виноградец за зарязването на лозите
Ритуалът зарязване на лозите във Виноградец
  • Баба Надежда от Виноградец за зарязването на лозите
  • Ритуалът зарязване на лозите във Виноградец

Много местни жители и гости отбелязаха традиционния за Виноградец Ден на лозаря и винаря Трифон Зарезан.

Общо 1500 лозари и винари обработват 5000 дка плодородна земя в землището на селото и всяка година на Трифон Зарезан представят своята реколта в магазин, наречен „Галерия на виното", открит преди година от областния управител на Пазарджик Дончо Баксанов. И тази година той поздрави местните лозари и винари, като им пожела много здраве, плодородни лозя и богата реколта и през 2011 г. Приветствие по повод Трифон Зарезан поднесе и председателят на парламентарната група на ПП ГЕРБ Красимир Велчев. Гости на празника бяха народните представители Иван Иванов, Гинче Караминова, Никола Белишки и кметът на община Септември Томи Стойчев. От центъра на селото празничното шествие се отправи към местността „Бустанала", където беше извършен традиционният ритуал "зарязване". Първа зарязване направи 73-годишната Надежда от Виноградец. Тя вярва, че това се прави за берекет и плодородие.

Водосвет за здраве и богата реколта отслужи отец Димитър от местния храм „Св. Архангел Михаил".

По идея на кметството и местната земеделска кооперация „Виноградец" всяка година в седмицата преди празника се организира дегустация на вина от технолози и винопроизводители. Бяха връчени и наградите на отличените винари в трите категории „Бяло вино", „Червено сортово вино" и „Червено купажно вино". За най-добър майстор винар беше избран винопроизводителят Владимир Генов с реколта Мавруд 2010 г.

В представителния магазин „Галерия на виното" се дегустираха червените вина памид, мерло, мавруд и бяло вино сорт ркацители, произведени от винари от Виноградец, Памидово, Карабунар и Лесичово.

Зарязаха лозите във Виноградец
netinfo